Nyt benchmark afslører markante forskelle i kommunernes sygefravær

Del artiklen:

11 kommuner kunne spare mere end 0,6 procent af deres lønudgifter, hvis de kunne nedbringe sygefraværet til det forventede niveau. Det viser ny stor benchmarkanalyse af sygefraværet i de danske kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

En kommunal medarbejder i Lemvig møder i gennemsnit op på jobbet 2,7 dage mere end forventet takket være et lavt sygefravær, mens medarbejderne i Albertslund er sygemeldt 2,1 dag mere end forventet.

Det viser en ny analyse fra Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkenhed af sygefraværet blandt de kommunale medarbejdere.

Ifølge benchmarkenheden er der en “klar tendens til, at kommunerne vest for Storebælt generelt har et sygefraværsniveau, der er lavere end forventet, og at kommunerne øst for Storebælt generelt har et sygefraværsniveau, der er højere end forventet.”

Ifølge analysens konklusion, kan det være et udtryk for “kulturelle forskelle for, hvornår man melder sig syg i henholdsvis vestlige og østlige kommuner.”

Men analysen fremhæver også, at arbejdspladsen kan påvirke den opfattelse, og derfor er der kommuner i Østdanmark, som har et lavere sygefravær end forventet og en bedre benchmarkingindikator end nogle vestlige kommuner.

Som det fremgår af kortet, så havde Morsø i Vestjylland et sygefravær som var 13,7 procent over det forventede, mens kommuner som Dragør og Gladsaxe lå under det forventede niveau.

Hvis man omregner forskellene i sygefraværet i forhold til det forventede, så viser tallene, at 11 af landets kommuner kunne spare mere end 0,6 procent af deres samlede lønomkostninger, hvis de kunne nedbringe sygefraværet blandt medarbejderne til det forventede niveau.

Hvis alle kommunerne var lige så dygtige som Lemvig til at sikre et lavt sygefravær, så kunne seks kommuner spare mere end to procent af deres lønudgifter.
 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her