Analyse: Fire grunde til, at V står foran svært KV21

Del artiklen:
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kan med bekymret mine se mod kommunalvalget i november. Her risikerer Venstre at miste flere borgmesterposter.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kan med bekymret mine se mod kommunalvalget i november. Her risikerer Venstre at miste flere borgmesterposter. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)

Problemerne hober sig op for Venstre op til KV21. Meget tyder på, at partiet mister mellem tre og seks borgmesterposter. Læs om Venstres udfordringer og muligheder i kommuner på vippen – og hvorfor Ellemann-Jensen har arvet de fleste problemer.

Af Arne Ullum, [email protected]

Selvom Venstre lige nu ligger og roder på historisk lave niveauer i de politiske meningsmålinger, så er det kun et af fire store problemer som betyder, at partiets nye formand Jakob Ellemann-Jensen formentligt må indstille sig på et dårligt kommunevalg.

Meningsmålingerne kan ende med at blive Ellemann-Jensens mindste problem. Det er der tre grunde til. For det første var meningsmålingerne forud for sidste kommunevalg helt i bund på grund af daværende partiformand Lars Løkke Rasmussens tøjsag. For det andet peger meget på, at Jakob Ellemann-Jensen er ved at få bedre greb om rollen, og derfor peger pilen formentligt opad.

Endeligt slår effekten fra partiets opbakning blandt vælgerne på landsplan – ifølge den såkaldte valgvindsanalyse – kun igennem på Venstres kommunalvalg med godt 30 procent.

Værre og mere skjult er, at Ellemann-Jensen har arvet en nedslidt partiorganisation, som kun er en skygge af fordums storhed, og som har været præget af en historisk stor udskiftning i medarbejderne de seneste par år. Samtidig bekræfter flere kilder, at Venstre er langt bagud i forhold til sociale medier – partiet har ganske enkelt færre kontakter til danskerne end stort set alle andre partier.

Det vil betyde, at partiet under kommunalvalget får sværere ved at understøtte lokale kandidater på sociale medier, og derfor bliver det ekstra afgørende, hvor stærk en profil de lokale spidskandidater har.

Derudover lider Ellemann-Jensen under, at mange af partiets borgmestre kom ind i politik i starten af nullerne i den såkaldte Fogh-Hjort æra. Det betyder, at ikke mindre end 8 ud af 37 Venstre-borgmestre har meddelt, at de stopper ved det her valg. Desuden har borgmester i Tønder Kommune, Henrik Frandsen, forladt Venstre, og stiller i stedet op for Tønder Listen. 

(Artiklen fortsætter under tabellen)

Både de dårlige meningsmålinger, den nedslidte partiorganisation og den skæve aldersfordeling på borgmesterposterne er nærmere hovedreglen end undtagelsen for partier, som har båret regeringsmagten i mange år. Det ramte de konservative i halvfemserne, Socialdemokraterne i nullerne og nu er det ´Venstres tur’ efter at have siddet i regeringskontorerne i 14 af de seneste 20 år.

Endeligt er Venstre særligt i Jylland hårdt ramt af Inger Støjbjergballaden, og det kan skabe uventede stemmeeffekter i særligt en række vest- og nordjyske kommuner. Selvom Venstrefolk ser et håb i, at den tidligere næstformand har smækket så hårdt med døren, at det ifølge den analyse har mindsket problemet, så kan det koste afgørende stemmer i en kommune som Mariagerfjord.

NB-Medier har ud fra samtaler med centrale aktører og vælgerdata forsøgt at sætte navn på de kommuner, hvor partiet har en risiko for at tabe borgmesterposten og naturligvis de få kommuner,  hvor partiet kan vinde en borgmesterpost.

Her er de kommuner, hvor Venstre er i stor fare for at miste borgmesterposten

Glostrup:
Venstre har lidt overraskende siddet på forstadskommunen, siden John Engelhardt vandt posten i 2010, og han genopstiller ikke denne gang. I den seneste valgperiode har det borgerlige flertal blot været på et enkelt mandat, og med de aktuelle meningsmålinger tyder alt på, at Socialdemokratiet overtager kommunen. Skulle det lykkes den nye V-kandidat Piet Papageorge at genvinde borgmesterposten vil en ny stjerne i partiet være skabt.
 Dragør:
Det har historisk altid været svært for borgmestre i Dragør at opnå genvalg, og denne gang har Venstres siddende borgmester Eik Dahl Bidstrup valgt at stoppe for at blive formand for Krifa. Med modvind til Venstre i landsmålinger, massiv medvind til Konservative og en stor lokalliste, så er chancerne for fortsat V-styre i Dragør meget små. Her tæller det også ind, at Dragør tabte på den udligningsreform, som Venstre stod bag og Konservative bekæmpede indædt.

Mariagerfjord:
Selvom Venstre nu sidder på 16 ud af 29 pladser i byrådet, så kan alt ske for Venstreborgmester Mogens Jespersen i Inger Støjbergs hjemby. Hvis Venstres svage meningsmålinger er drevet af opgøret med partiets tidligere næstformand, så kan der opstå en zunami i hendes hjemby. Samtidig sidder der to DF’ere, som alene på grund af partiets forventede nedsmeltning ved kommunevalget er usikre.

Haderslev:
Venstres afgående borgmester Hans Peter Geil sidder på det smallest mulige flertal i den sønderjyske kommune med bare 16 borgerlige ud af 31, og derfor er der alene på grund af den nationale valgvind en betydelige risiko for, at flertallet vipper. Ud af det borgerlige flertal er fem DF’ere, og det øger risikoen for, at borgerlige stemmer glider hen over midten til Socialdemokratiet.

Her er de kommuner, hvor Venstre har en vis risiko for at tabe

Frederikssund:
Selvom den siddende borgmester John Schmidt Andersen sidder med et borgerligt flertal på på 13 af de 23 byrådsmandater, så kan en kombination af valgvinden fra de nationale tendenser, DF’s mulige kollaps ved kommunevalget samt de fortsatte problemer med et stort byudviklingsprojekt skabe usikkerhed for Venstre i kommunen.

Kolding: Mere og mere tegner til et ‘præsidentvalg’ i Kolding mellem to tidligere ministre, SF’s Villy Søvndal og Venstres Eva Kjer Hansen, der skal forsøge at fastholde borgmesterposten på Venstres hænder. Ikke alene er mandaterne tætte, men det helt uforudsigelige spørgsmål er, om Eva Kjer Hansens meget store popularitet i de store landområder i Sydjylland kan slå bysbarnet Søvndals popularitet i byen.

Vejle:
Mandatmæssigt sidder Venstres Jens Ejner Christensen blot på et enkelt mandats borgerligt flertal, og med 3 DF’ere, en LA’er og en løsgænger skal der ikke flyttes mange stemmer, før Socialdemokratiets Martin Sikær Kristensen kan snuppe posten. Både Christensen og Sikær anses for stærke kandidater, så alt tegner til en skarp valgkamp i den store jyske købstad.

Lav risiko for at miste borgmesterposten

Esbjerg:
Ud fra rå data, så burde Esbjerg førstegangsborgmester Jesper Frost Rasmussen sove uroligt op til KV21. Men Frost har angiveligt flere fordele. Den vigtigste er, at socialdemokraterne i Esbjerg har kæmpet mere internt end med borgmesteren, og det andet er, at det angiveligt er lykkedes Frost at etablere sig som en stærk profileret borgmester, som også har en solid opbakning fra det lokale erhvervsliv.

Rudersdal:
Teoretisk burde de konservative have god muligheder for at blive største borgerlige parti i i en af udligningsreformens største ofre, Rudersdal, og dermed få medvind i forsøget på at vippe den stærke V-borgmester Jens Ive. Men spørgsmålet er, om den erfarne Venstre-borgmester ikke kan hente støtte fra Socialdemokratiet, som formentligt anser det for helt umuligt at få en borgmesterpost ud af borgerlig splid.
Men uanset hvad, så vil Rudersdal være den store test på, hvor hårdt Konservative kan ramme Venstre på udligningssagen.

Vesthimmerland:
Der er markant borgerligt flertal med 17 ud af 27 i Vesthimmerland, men en fremgang kan gøre Konservative til største parti og skabe mulig splid i konstitueringen og dermed bringe Per Bach Laursen og Venstres borgmesterpost i fare.

Her har Venstre måske en chance:

Slagelse:
Den socialdemokratiske borgmester John Dyrby Poulsen og hans tro væbner Villum Christensen fra Liberal Alliance har været i solidt stormvejr i den store vestsjællandske kommune, hvilket blandt andet har fået SF til at indklage de to for tilsynrådet for at have vedtaget et helt urealistisk budget.

Venstre stiller med den måske nok på landsplan relativt ukendte Knud Vincents, men han har mange års erfaring med kommunal valgkamp, og har som tidligere stærk kommuneformand fået sparket valgkampen godt i gang.

Hedensted:
Det kostede den tidligere Venstreborgmester posten, da DF gik sammen med S og støttede Kasper Glyngø som borgmester. Hedensted har et markant borgerligt flertal på ikke mindre end 18 ud af 27 medlemmer. Med sandsyn konvertering af op til fire DF-mandater til andre borgerlige partier, så burde Venstre have en chance i Hedensted.
Ærø:
Socialdemokratiet er smeltet ned i interne konflikter i den lille ø-kommune, og derfor kan partiet få svært ved at genvinde borgmesterposten. Alt kan erfaringsmæssigt ske her.

Læsø:
DF-sidder på borgmesterposten, og umiddelbart tegner mest til genvalg. Men alt kan erfaringsmæssigt ske i det lille byråd på øen.

Thisted:Trods et borgerligt flertal har splid mellem V og Konservative betydet, at socialdemokraten Ulla Vestergaard snuppede posten. Spørgsmålet er, om Venstre kan samle et forventet borgerligt flertal.

Fredericia:Venstre tabte borgmesterposten i 2019, efter partiets borgmester måtte gå af i skandale, men denne gang har Socialdemokratiet toppet skandaleniveauet med borgmester Jacob Bjerregaards byggesag og lidt for nære forhold til kommunaldirektøren. Selv om Socialdemokratiet har massivt flertal i dag, så kan alt formentligt ske – helt afhængig af, hvordan borgerne vurderer indsatsen fra den nye S-borgmester Steen Wrist.

Sønderborg:
Her stiller Venstres tidligere minister Ellen Trane Nørby op, men hendes borgmesterdrømme vil kræve både en markant valgsejr, og at hun kan vinde Slesvigsk Parti over på sin side.

Odense:
Den vildeste, men også største V-drøm er, at et af Venstres største nye talenter Christoffer Lilleholt (søn af tidl. minister Lars Lilleholt) vil skabe sensationen og vippe den socialdemokratiske Peter Rahbæk Juel. Ud fra valgdata ser opgaven næsten umulig ud, men Venstrefolkene ser en stor stjerne i Christoffer Lilleholt, og en borgmesterpost i Odense vil i Venstres univers kunne opveje tabet af mange andre borgmesterposter.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her