Flere kommuner får trecifret milliongevinst på ekstra skat fra store selskaber

Del artiklen:
De nye tal for de selskabernes skattebetaling vil formentligt vække stor glæde på Glostrup Rådhus. Kommunen står til trecifret milliongevinst fra medicinalfirma.
De nye tal for de selskabernes skattebetaling vil formentligt vække stor glæde på Glostrup Rådhus. Kommunen står til trecifret milliongevinst fra medicinalfirma.

Glostrup og Vallensbæk er blandt de overraskende vindere efter listen med de største skatteydere blandt selskaber i dag blev offentliggjort. Se top 100 her.

Af Arne Ullum, [email protected]

De enkelte kommuner kan i dag få en stærk indikation af, om de kan se frem til øgede indtægter fra selskabsskat i 2022.

Skattestyrelsen har netop offentliggjort listen over alle danske selskabers skattebetaling i 2019, som kommunerne i 2022 får 14,24 procent af. NB-Økonomi har kortlagt de 100 største selskabsskatteydere, og hvordan deres skattebetaling har udviklet sig i forhold til 2018.

Den ubetingede største højdespringer er Ørsted, som har juridisk hovedkontor i Skærbæk i Fredericia Kommune. Selskabets skattebetaling er steget med 2,8 milliarder kroner, og dermed stiger den kommunale andel med cirka 400 millioner kroner.

Den kommunale andel af selskabsskatten fordeles mellem de enkelte kommuner efter den udbetalte lønsum i selskabets afdelinger i de enkelte kommuner. Derfor kommer Fredericia Kommune til at dele de ekstra 400 millioner kroner fra Ørsted med især Gentofte Kommune, der huser Ørsteds store afdeling i hovedstaden.

Blandt de øvrige medlemmer af den eksklusive klub med en ekstra skattebetaling på 1 milliard eller mere i 2019 er Kirkbi, som hører hjemme i Billund Kommune, og Novo, der især har sine medarbejdere i Gentofte, Gladsaxe og Kalundborg kommuner.

Dagens måske største positive overraskelse lander formentlig på Rådhuset i Glostrup. Det danske datterselskab af Agilent Technologies står til at betale 1,62 milliarder kroner i selskabsskat for 2019, hvilket er en vækst på hele 1,6 milliarder kroner. Det udløser en ekstra kommunal andel på cirka 225 millioner kroner.

Og heraf får Glostrup Kommune angiveligt næsten det hele, da selskabet bortset fra en mindre afdeling i Næstved har alle sine medarbejdere placeret på kontoret i Glostrup. Selvom Glostrup Kommune skal af med cirka 100 millioner kroner ekstra i kommunal udligning, så kan kommunen formentligt se frem til en gevinst på omkring 100 millioner kroner i 2022.

Smilene vil formentligt også være store i Vallensbæk Kommune, som kan glæde sig over, at størstedelen af medarbejderne i Takeda Pharma er ansat på kontoret i kommunen, og dermed kan Vallensbæk se frem til at få hovedparten af de ekstra cirka 92 millioner kroner, som er et resultat af, at Takedas selskabsskattebetaling i 2019 stiger med cirka 579 millioner kroner. Resten af den kommunale andel går til Mariagerfjord Kommune, fordi selskabet har produktion i Hobro.

Aarhus ser ud til at tabe

Men der er også kommuner, som må se med bekymring på udviklingen i skattebetalingen fra de store virksomheder.

Hvis man alene ser på skattebetalingen fra Danmarks 100 største selskabsskatteydere i 2019, så falder blikket især på Aarhus Kommune. Både Vestas og Heartland (Bestseller-familiens Holdingselskab) ligger i kommunen, og begge selskaber afleverer i 2019 hver cirka 200 millioner kroner mindre i selskabsskatter end i 2019.

København er også hårdt ramt af, at Danske Banks skattebetaling falder med hele 2,57 milliarder kroner, men det opvejes til dels af, at mange kommuner får andel i den regning, ligesom kommunen også har mange af de store selskabsskatteydere, som afleverer væsentligt flere penge til kommunen i 2019.

Kommunerne vil først senere på året få den præcise opgørelse af fordelingen af selskabsskatter. Og her kan betalingen fra de mange mindre skatteydere afværge et tab blandt de meget store skatteydere.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her