Høje-Taastrup mister omtrent 55 millioner på budgetgaranti

Del artiklen:
Høje-Taastrup Kommune kunne have fået 50 millioner ekstra i 2021, hvis de havde valgt at selvbudgettere i stedet for at vælge budgetgarantien.
Høje-Taastrup Kommune kunne have fået 50 millioner ekstra i 2021, hvis de havde valgt at selvbudgettere i stedet for at vælge budgetgarantien. - Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Høje-Taastrup har fået 806 flere borgere end forventet det seneste år, og kommunen kunne derfor have fået cirka 55 millioner kroner mere i 2021 ved at vælge selvbudgettering.

Af Peter Risager, [email protected]

Byrådsmedlemmerne i Høje-Taastrup Kommune kan på baggrund af udviklingen i kommunens folketal ærgre sig over, at man ikke valgte selvbudgettering i budgettet for 2021, fordi de alt andet lige ved at vælge statsgarantien mister i omegn af 55 millioner kroner.

Kommunen har den største afvigelse af alle kommuner mellem den faktiske udvikling i folketallet og den skønnede udvikling i folketallet, der ligger til grund for budgetgarantien. Derfor er Høje-Taastrup den kommune, der ud fra folketallet har haft det største tab ved at have valgt statsgarantien i stedet for selvbudgettering.

Læs også:
39 kommuner taber bloktilskud på budgetgarantien i 2021

I alt har kommunen fået 806 flere borgere fra 1. januar 2020 til 1. januar 2021, end der lå til grund for statsgarantien, svarende til en afvigelse på 1,6 procent.

Alene på det højere folketal, ville kommunen have fået 11,9 millioner kroner mere i bloktilskud i 2021 end man har fået fra statsgarantien.

Desuden ville kommunen, fordi beskatningsgrundlaget per indbygger ligger under gennemsnittet, og udgiftsbehovet per indbygger ligger over gennemsnittet, have fået cirka 5,9 millioner kroner mere i udligning på baggrund af det højere folketal.

Dertil kommer de øgede skatteindtægter, som kommunen ikke får fra de ekstra borgere. Hvis man antager, at de 806 ekstra borgere har en indkomst, der svarer til gennemsnittet i Høje-Taastrup Kommune, så ville det have givet ekstra skatteindtægter for 37,3 millioner kroner.

Dermed er det i alt 55,1 millioner kroner, som kommunen ville have fået ekstra på baggrund af folketallet i 2021, hvis kommunen havde valgt selvbudgettering. Det svarer til 1.066 kroner per indbygger.

‘Året er ikke omme endnu’

Ifølge borgmesteren i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K), er det rigtigt, at kommunen sandsynligvis kunne have fået en gevinst ved at selvbudgettere, men han siger, at der skal meget til, før man vælger at løbe risikoen.

“Finanskrisen sidder stadig dybt i rygmarven på mange af os. Der var nogle, der fik nogle gedigne hug dengang, og det viste, at man virkelig skal tænke sig godt om,” siger han, og tilføjer:

“Året er jo ikke gået endnu, og det kan gå helt den anden vej.”

Han siger, at kommunen altid tager udgangspunkt i en vis forsigtighed, når de skal vælge mellem statsgarantien og selvbudgettering.

“Generelt vil vi have en forsigtighed, fordi man ved aldrig, hvornår den næste krise eller nedgang vil komme. Den her gang har vi vurderet, at risikoen var for stor til at række ud efter gevinsten,” siger Michael Ziegler.

Selvbudgettering er ekstra usikker under covid-19

De 55 millioner hviler da også på det meget væsentlige forbehold, at skatteindtægterne i kommunen i så fald skulle svare til den beregnede skatteindtægt per indbygger, som ligger til grund for budgetgarantien. Det er der midlertidig ikke nogen sikkerhed for, og kan først opgøres , når de endelige skatteindtægter er gjort op i 2022.

Covid-19 skaber en særlig usikkerhed om skatteindtægterne, og det var da også administrationens primære bekymring, da man i efteråret anbefalede byrådet i Høje-Taastrup Kommune at vælge statsgarantien:

“Gevinsten er dog meget usikker, da den afhænger af udviklingen i folketal og udskrivningsgrundlag både i Høje-Taastrup Kommune og på landsplan, og den udvikling er meget afhængig af, hvordan Coronasituationen påvirker arbejdsmarkedet og boligudbygningen. Så usikkerheden forbundet med at vælge selvbudgettering er ekstra stor i 2021,” skrev de dengang.

Alligevel mente administrationen ved den lejlighed, at deres bedste skøn var, at kommunen kunne få 107 millioner kroner mere i skatteindtægter i 2021 ved at vælge selvbudgetering. Men i det tal var en forventning om, at de ekstra borgere ville tjene mere end gennemsnittet, og at man derfor ville miste cirka 23,6 millioner i udligning.

De kom i alt frem til, at Høje-Taastrup Kommune ville få et overskud 71 millioner kroner ved at vælge selvbudgetteringen. Alligevel valgte kommunen at følge statsgarantien. 

null
Administrationen i Høje-Taastrup Kommune vurderede i efteråret, at kommunen ville vinde 71 millioner kroner i 2021 på at vælge selvbudgettering i stedet for statsgarantien. De mente dog, at risikoen var for stor til at man ville anbefale selvbudgettering.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her