Minister præsenterer handicapbesparelse som øget bevilling på én milliard

Del artiklen:
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), siger til Social- og Indenrigsudvalget, at kommunerne planlagde et løft af voksenhandicapområdet på en milliard kroner fra 2019 til 2020. Men regnskabet for 2019 viser, at kommunernes budget på voksenhandicapområdet i 2020 var 500 millioner kroner lavere end regnskabet i 2019.
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), siger til Social- og Indenrigsudvalget, at kommunerne planlagde et løft af voksenhandicapområdet på en milliard kroner fra 2019 til 2020. Men regnskabet for 2019 viser, at kommunernes budget på voksenhandicapområdet i 2020 var 500 millioner kroner lavere end regnskabet i 2019. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), brugte forældede budgettal og fik på den måde en besparelse på handicapområdet til at fremstå som en ekstra bevilling på en mia. i et svar til Folketinget. “Meget misvisende,” siger V-ordfører.

Af Peter Risager, [email protected]

Det vækker kritik fra flere partier på Christiansborg, at social- og ældreminister, Astrid Krag (S), i et svar til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har brugt et kunstigt lavt budget fra 2019 til at fremhæve, hvordan kommunerne efter S-regeringens tiltræden har opprioriteret voksenhandicap-området.

Venstres social- og handicapordfører, Marie Bjerre, mener, at ministerens svar giver giver et helt skævt billede af udviklingen i udgifterne efter Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i 2019. 

“Det er meget misvisende, når ministeren [Astrid Krag, red.] gang på gang henviser til, at den her regering har løftet kommunernes økonomi på handicapområdet, når det ikke er tilfældet,” siger hun, efter NB-Økonomi har præsenteret regnskabstallene for hende.

Hun vil derfor stille opfølgende udvalgsspørgsmål til social- og ældreministeren.

Sagen handler om, at Astrid Krag i et svar til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har skrevet, at kommunernes planlagte forbrug på voksenhandicap-området steg med én milliard fra 2019 til 2020, selvom budgettet for 2020 ligger 500 millioner kroner under regnskabet for 2019.

Umiddelbart var det et venligt udvalgsspørgsmål, der nu har fået ministeren på glatis: “Vil ministeren oplyse, hvordan kommunerne har løftet serviceniveauet efter, at regeringen har afsat flere midler til området, herunder konkret oplyse, hvordan borgerne har mærket de øgede midler til området?”

Men fordi ministeren brugte et kunstigt lavt budgettal til at fremhæve sin pointe, er hun alligevel kommet i modvind. Konkret skriver ministeren i svaret til Social- og Indenrigsudvalget, at:

“[gennem løft fra kommuneaftalerne på over 3 milliarder kroner årligt, red.] får kommunerne bedre mulighed for at prioritere velfærd for sårbare borgere, bl.a. på handicapområdet, hvor kommunerne i 2020 har budgetteret med over 1 mia. kr. mere end året før. Dette betyder, at det planlagte forbrug i kommunerne på voksen-handicapområdet er steget med ca. 1 mia. kr. fra 2019 til 2020 til gavn for mennesker med handicap.”

En gennemgang af kommunernes budget- og regnskabstal viser ganske rigtigt, at budgettet på voksenhandicap-området er steget med cirka én milliard kroner fra 2019 til 2020. Men ministeren undlader i svaret til Folketinget at nævne, at budgettet for 2019 blev overskredet med hele 1,5 milliarder kroner i 2019.

Havde ministeren i stedet taget udgangpunkt i regnskabet for 2019, ville budgettet for 2020 vise, at man planlagde en besparelse på 500 millioner i 2020 i stedet for en ekstra bevilling på én milliard, som ministeren skriver i svaret.

Kritik fra ordførere

Ifølge Marie Bjerre viser tallene, at det ikke passer, når regeringen siger, at man har opprioriteret området.

“Det er jo ikke rigtigt, når ministeren siger, at de har prioriteret området, fordi de har jo ikke tilført flere penge, når vi ser de her tal. Derfor kan de jo ikke bruge det som svar på, at det er den måde, de har løst problemerne på social- og handicapområdet,” siger hun.

Også Radikale Venstres socialordfører og stedfortræder i Folketinget, Henrik Vinther Olesen, er skeptisk overfor ministerens svar, og planlægger et opfølgende spørgsmål.

“Ministerens svar er ikke forkert, men det er heller ikke fyldestgørende. Derfor stiller jeg nu et opfølgende spørgsmål, og beder hende [Astrid Krag, red.] om at redegøre for det faktiske forbrug i hhv. 2019 og 2020 på voksenhandicap-området. Vi skal have det rigtige grundlag at diskutere ud fra,” siger han.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Et hurtigt kig på grafen viser, at kommunernes samlede budget 2020 for voksenhandicap-området ligger 500 millioner kroner lavere end regnskabet for 2019.Stigende udgiftspres

Kommunerne har i flere år mærket et stigende udgiftspres på hele det specialiserede socialområde, hvor både voksen- og børneområdet har haft støt stigende udgifter, og kommunernes budgetter ikke har fulgt med.

Faktisk er det først i de nyligt offentliggjorte budgetter for 2021, at kommunerne har nået udgiftsniveauet fra regnskab 2019. Ifølge formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, mærker mange personer med handicap, at budgetterne på handicapområdet ikke rækker, og flere oplever ikke at få den fornødne hjælp, på grund af kommunernes økonomiske hensyn. 

Læs også:
Danske Handicaporganisationer: Stil mennesket over økonomi


En nylig undersøgelse foretaget af Danske Handicaporganisationer viser, at 44 procent af mennesker med handicap oplever, at kommunen vægter økonomi højere end den faglige vurdering i deres sag.

FAKTA – Sådan har vi gjort:

Fra Danmarks Statistiks opgørelse over kommunernes regnskaber og budgetter, REGK32 og BUDK31, har vi taget kommunernes nettoudgifter i 2019 i budget og regnskab og i 2020 for budget på funktionerne 5.38.38, 5.38.39, 5.38.41, 5.38.50, 5.38.51 og 5.38.53, som vedrører voksne med handicap. 

Funktionerne er herefter blevet summeret og reguleret til 2020-PL, så vi har kunnet sammenligne regnskab 2019, budget 2019 og budget 2020. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her