Pape vil have åbnet alle efterskoler og flere butikker

Del artiklen:
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mødes tirsdag eftermiddag med partilederne for at drøfte genåbning. (Arkivfoto)
Fotograf: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Regeringen vil efter planen onsdag melde ud, hvilke restriktioner der lempes efter 28. februar.

Af NB-Kommune,

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at alle efterskoler landet over bør være med i den gradvise genåbning af samfundet. Og at kvadratmeterkrav til butikker ikke giver mening.

Det siger Pape i en kommentar til en ekspertgruppes indstilling til genåbning.

Mandag aften kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortælle om ekspertgruppens beregninger af, hvordan coronasmitten vil udvikle sig, hvis de nuværende restriktioner lempes.

Heri står blandt andet, at udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter kan åbne. Det gælder eksempelvis tøj- og møbelbutikker. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.

Det forstår Pape ikke.

– Det undrer mig, at man skal have et loft over butiksstørrelser. Det giver en skævhed.

– Har man over 5000 kvadratmeter, må man ikke åbne, men man skulle tro, at dér kunne man lave afstandskrav, så der er god plads til kunderne. For eksempel i et byggemarked, siger Pape.

I forhold til efterskoler er det kun efterskoler i Vestjylland og Nordjylland samt på Bornholm, som ifølge eksperterne bør åbne i første omgang.

Pape kalder det for “håbløse restriktioner”.

– Hvis de ligger i Nordjylland og i Vestjylland, så må de gerne åbne for elever, der kommer fra hele landet. Men hvis der er en efterskole på Fyn med elever fra Nordjylland og Vestjylland, så må de ikke åbne.

– Det er bare noget rod. Man kan lave en boble på en efterskole, og de skal bare åbnes alle sammen. Alt andet er mærkeligt, siger Pape.

Selv om flere butikker ser ud til at kunne åbne, og at foreningslivet kan komme i gang igen i den kommende tid, er det ikke helt nok for Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han ser gerne, at man åbner hurtigere og mere end ekspertgruppens indstilling. Det siger han til DR.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, skrev på Facebook mandag aften, at hun ville ønske, at der var mere på listen i forhold til en genåbning.

– For jeg synes også, at flere forretninger, flere liberale erhverv, højskoleeleverne, efterskoleeleverne og langt flere skoleelever, unge på ungdomsuddannelserne og studerende på de videregående uddannelser har betalt en afsindig høj pris denne vinter, skrev hun.

Også nogle af grundskolens afgangselever kan komme tilbage i skole, viser beregningerne. Det gælder for eleverne i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm. I øjeblikket er det kun 0. – 4. klassetrin, som modtager fysisk undervisning.

Tirsdag klokken 15.30 mødes Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup (S) med partilederne for at drøfte udspillet til genåbning med udgangspunkt i beregningerne fra ekspertgruppen.

Efter planen vil regeringen onsdag melde ud, hvad genåbningen konkret vil byde på.

Hvis eksperternes indstilling følges til punkt og prikke, vil det ifølge beregningerne betyde, at der medio april vil være samlet set cirka 870 indlagte på landets hospitaler med covid-19.

De nuværende restriktioner gælder ugen ud.

/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her