Flere statslige arbejdspladser i København siden udflytning

Del artiklen:
I Viborg Kommune er der kommet mange nye statslige arbejdspladser siden udflytningen i 2015, eksempelvis her i Nævnenes Hus. Men det blegner ved siden af Københavns Kommune, der siden det tiltænkte fald har haft en kraftig vækst.
I Viborg Kommune er der kommet mange nye statslige arbejdspladser siden udflytningen i 2015, eksempelvis her i Nævnenes Hus. Men det blegner ved siden af Københavns Kommune, der siden det tiltænkte fald har haft en kraftig vækst. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er kommet flere statslige arbejdspladser i Københavns Kommune, siden man i 2015 skulle flytte 3.899 statslige arbejdspladser væk fra Hovedstaden. Se her, hvor mange statslige arbejdspladser der er kommet til i hver kommune.

Af Peter Risager, [email protected]

Siden V-regeringen i 2015 gennemførte aftalen Bedre Balance, hvor man skulle flytte 3.899 statslige arbejdspladser væk fra Hovedstaden, er antallet af statslige arbejdspladser steget i Københavns Kommune, skriver Politiken.

Det viser, at selvom meningen med Venstres store udflytning af de statslige arbejdspladser var, at man skulle decentralisere arbejdspladserne i stedet for altid at tage udgangspunkt i København, så er det alligevel København, der igen er udgangspunktet, når der skal oprettes nye arbejdspladser i staten.

NB-Økonomis udregninger viser, at der siden 2015 har været en stigning på 563 arbejdspladser i Københavns Kommune, selvom en stor del af arbejdspladserne er flyttet ud.

Derfor foreslår Venstres Finansordfører, Troels Lund Poulsen overfor Politiken, at man skal lave nye udflytninger.

“Det er sandsynligt, at der skal laves en tredje udflytningsplan i det omfang, at vi måtte få regeringsmagten,” siger han, og uddyber:

“Regeringen er gået tilbage til den klassiske Christiansborg-logik om, at som udgangspunkt skal man oprette det i hovedstadsområdet”.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Regeringen planlægger ikke nye udflytninger

Indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, siger til Politiken, at regeringen ikke har planer om yderligere statslige udflytninger. 

“Der bliver vi nødt til at have et erfaringsgrundlag og få evalueret de udflytninger, der er sket. Det er ikke et mål i sig selv, at der kommer færre statslige arbejdspladser i København,” siger ministeren til avisen.

Han understreger samtidig til Politiken, at regeringen ikke er interesseret i en konflikt mellem hovedstaden og resten af landet, og foreslår, at man i stedet for at flytte statslige arbejdspladser til provinsen skal se på, hvordan man kan oprette nye statslige arbejdspladser udenfor hovedstadsområdet. 

Samtidig understreger Kaare Dybvad Bek, som han også har udtalt i flere andre interviews, at decentraliseringen af uddannelsesinstitutionerne i hans optik er den vigtigste vej til at få liv i provinsen.

“Jeg kommer selv fra Holbæk, hvor vi fik lukket vores seminarium. Det sætter et område bagud. Jeg tror, at det samlet set har den største effekt for vort land at sørge for, at man som ung kan blive boende,” siger indenrigs- og boligministeren til Politiken.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her