KV21: Derfor bliver partierne påvirket forskelligt af landstendensen

Del artiklen:
Køerne til stemmeboksene var lange ved KV17. Valgforskning viser, hvordan vælgerne stemmer i de enkelte kommuner. (Arkiv)
Køerne til stemmeboksene var lange ved KV17. Valgforskning viser, hvordan vælgerne stemmer i de enkelte kommuner. (Arkiv) - Foto: Asger Ladefoged Ritzau/Scanpix

Se her, hvorfor de enkelte partier i de enkelte kommuner bliver påvirket meget forskelligt om partiet har fremgang eller tilbagegang på landsplan.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Venstre bør føle lettelse, Dansk Folkeparti skræk og Socialdemokratiet ærgrelse, når de læser forskningen om, hvordan vælgerne ved et kommunalvalg lader sig påvirke af deres holdning til de landspolitiske partier.

Årsagen er, at de politiske partier bliver påvirket meget forskelligt af det, forskerne kalder valgvinden – altså om et parti står til frem eller tilbagegang på landsplan.

Det første, partierne skal huske, er, at det ikke er udviklingen i de aktuelle meningsmålinger sammenlignet med valget til Folketinget i 2019, som er interessante, men derimod mod de sidste meningsmålinger før kommunevalget i november 2019 og dagens målinger.

De store bevægelser er, at Socialdemokratiet står til en markant fremgang på 6,5 procentpoint, mens Venstre lige nu står til en tilbagegang på 6,4 procentpoint og Dansk Folkeparti til en nedsmeltning med et tab på 11,5 procentpoint.

Men for at forstå effekten på valgresultatet ved et kommunevalg, så skal man ifølge forskerne have fat i tre centrale størrelser, som afgør, hvor meget den landspolitiske valgvind påvirker stemmetallene i de enkelte partier og kommuner.

Her er de tre nøgletal

Nøglen til at forstå sammenhængen mellem partiernes udvikling på landsplan og effekten i kommunalvalget er den forskning, der er præsenteret i bogen KV13 fra Syddansk Universitetsforlag. Her præsenterer de tre valgforskere Christian Elmelund-Præstekær, Kasper Møller Hansen og Martin Vinæe Larsen modellen bag den såkaldte landspolitiske valgvind, som peger på tre centrale forhold, der afgør, hvor meget effekt den landspolitiske valgvind har på de enkelte partier i de enkelte kommuner.

Helt grundlæggende handler det om, hvor tæt et forhold vælgerne har til de lokale politikere. Hvis det er tæt, så stemmer de på den lokale kandidat og det vedkommende står for, og er det svagt, er vælgerne langt mere styret af deres opfattelse af partiet på landsplan.

Personlige stemmer skærmer for den landspolitiske valgvind

Det vigtigste nøgletal er derfor, hvor stor en del af partis stemmer, som er personlige stemmer på en bestemt kandidat. Meget forenklet sagt, så vil et parti med 100 procent af stemmerne, som er personlige, kun blive ramt af valgvinden med 30 procent, hvis alt andet er konstant, mens et parti helt uden personlige stemmer vil blive ramt med 80 procent.

Men i den virkelige verden er forskellen mellem partiernes andel af personlige stemmer langt mindre. Venstre har flest med 82 procent og Enhedslisten færreste med 50 procent.

I små kommuner kender man hinanden

En anden vigtig faktor er størrelsen af kommunen. Rent matematisk er funktionen logaritmisk, og det vil i praksis sige – igen hvis alt andet er konstant – så vil den landspolitiske valgvind i en lille kommune som Lolland slå igennem med cirka 45 procent, mens den i landet største kommune vil slå igennem med cirka 65 procent.

Borgmesteren er vigtigere end statsministeren

Den tredje – og for nogle partier i nogle kommuner – helt afgørende effekt er, at borgmesterpartiet i en kommune i gennemsnit slet ikke bliver påvirket af den landspolitiske valgvind. Forklaringen er sådan lidt forenklet sagt, at borgmestrene i Danmark er så kendte, at vælgerne bedømmer dem helt uden at skele til partiets ageren på landsplan.

Populært sagt kan man sige, at når vælgerne går til kommunalpolitik, så er borgmesteren vigtigere end statsministeren eller partilederen.

Sådan blive de enkelte partier påvirket af den landspolitiske valgvind

Sådan korrigerer du tallene for lokale forhold

Kasper Møller Hansen forventer, at forskerne vil udarbejde en egentlig prognose for de enkelte partier i de enkelte kommuner, når vi kommer tættere på kommunevalget.

Men du kan allerede selv lave et groft estimat af, hvordan et parti i din egen kommune bliver påvirket.

Tallene på landsplan er særligt for de to store borgmesterpartier Socialdemokratiet og Venstre påvirket af, at de i mange kommuner havde borgmesterposten ved KV17, og dermed var skærmet for den landspolitiske valgvind.

Har et parti har borgmesterposten i en kommune, så er den landspolitiske valgvind som udgangspunkt nul. Hvis partiet ikke har borgmesterposten, så vil den landspolitiske valgvind for særlig Socialdemokratiet, Venstre og i mindre grad de konservative være væsentligt højere.

Hvis partiet har en højere andel af personlige stemmer end gennemsnitligt for partiet, så trækker det ned i den landspolitiske valgvind, og modsat trækker det op, hvis andelen er lavere.

Hvis kommunen er mindre end gennemsnittet, så trækker det den landspolitiske valgvind ned, og modsat op, hvis kommunen er større end gennemsnittet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her