Stor variation i den kommunale BNP

Del artiklen:

BNP per indbygger på kommuneniveau varierer fra 36 til 317 procent af landsgennemsnittet. Sjællandske kommuner står for de største udsving.

Af Peter Risager, [email protected]

Værdiskabelsen i den enkelte kommune varierer voldsomt på tværs af kommunerne, og tre kommuner stikker helt af fra de andre, når man ser på den kommunale BNP per indbygger, viser nye tal fra KL.

I Ballerup, Billund og Gladsaxe Kommuner ligger BNP per indbygger på henholdsvis 317, 277 og 262 procent af landsgennemsnittet. Herefter falder tallet drastisk til Glostrup Kommune, der med en BNP per indbygger på 178 procent af landsgennemsnittet indtager listens fjerdeplads.

Tallene viser, at en meget stor del af værdiskabelsen på Sjælland, sker i en række hovedstadskommuner og Kalundborg, og at der mellem nabokommuner er store spring i BNP per indbygger.

Eksempelvis er listens førsteplads, Ballerup Kommune, nabokommune til Egedal Kommune, som har listens syvende laveste placering. Ser man på top ti og bund ti, er der otte sjællandske kommuner på hver liste.

Blandt de jyske kommuner er niveauet væsentligt mere stabilt, hvor kun Billund Kommune for alvor skiller sig ud, og indtager listens andenplads. Det kan i høj grad tilskrives LEGO og den medfølgende tilstrømning af turister til lufthavnen, Legoland og Lalandia.

Da kommunen samtidig er relativt befolkningsfattig, giver de store virksomheder en meget høj BNP per indbygger.

Billunds nabokommune mod nordøst, Ikast-Brande, klarer sig også pænt på listen, og indtager niendepladsen. Her må modetøjsvirksomheden Bestseller, der har hovedkontor i Brande, være en stor del af forklaringen.

Det laveste BNP per indbygger i landet er i Dragør Kommune, hvor tallet blot ligger på 36 procent af landsgennemsnittet.

Se i kortet her, hvor højt BNP per indbygger er i hver kommune i forhold til landsgennemsnittet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her