Astrid Krag færdig som indenrigsminister

Del artiklen:
Astrid Krag mister indenrigsminister-posten.
Astrid Krag mister indenrigsminister-posten. - Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen fratog i dag Astrid Krag ansvaret for indenrigsområdet og dermed kommunerne. Krag får ældreområdet som et plaster på såret.

Af Arne Ullum, [email protected]

Astrid Krag er færdig som indenrigsminister. Statsminister Mette Frederiksen udsendte kl. 12.02 en pressemeddelelse om, at Krag fra i dag ikke længere er indenrigsminister, og at boligminister Kaare Dybvad nu er både Indenrigs- og boligminister. Astrid Krag får samtidig ældreområdet fra Magnus Heunicke, som derfor i fremtiden alene er sundhedsminister.

Statsminister Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at hun ønsker at styrke regeringens dagsorden med mindre geografisk ulighed:

“Formålet med etableringen af et nyt Indenrigs- og Boligministerium er at styrke grundlaget for et mere sammenhængende Danmark med
balance mellem land og by,” hedder det i pressemeddelelsen.

“Danmark er ganske enkelt for lille et land til store forskelle. Ambitionen er, at det nye Indenrigs- og Boligministerium skal styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark. Derfor samler vi nu ressortansvaret for en række afgørende indenrigspolitiske dagsordener i det nye ministerium.”

Kaare Dybvad er blandt andet kendt for at have skrevet debatbogen “Udkantsmyten: Hvordan centraliseringen af Danmark ødelægger vores økonomi og sociale sammenhængskraft”. Dermed bliver Dybvad den indenrigsminister i nyere tid, som har haft det klareste fokus på udkantsdanmark.

”Jeg er stolt over at få lov til at sætte rammerne for et nyt Indenrigs-  og Boligministerium. Der er mange udfordringer i relation til at skabe et sammenhængende Danmark, men mulighederne er heldigvis endnu flere. Det er en vigtig dagsorden at sikre balance mellem land og by, og jeg ser frem til de nye og spændende opgaver, der følger med,” siger den nye minister.

Ingen plads til Krag i pressemeddelelse

Det er bemærkelsesværdigt, at den hidtidige social- og indenrigsminister Astrid Krag ikke udtaler sig i pressemeddelelsen. Dermed giver statsministeren det indtryk, at hun ikke anser flytningen af ældreområdet som lige så væsentligt som flytningen af indenrigsområdet. Overførslen af ældreområdet får på den baggrund mere karakter af et plaster på såret.

Statsministeren begrunder alene flytningen af ældreområdet med, at det vil “styrke sammenhængen mellem de vigtige kommunale velfærdsområder. Ældreområdet udgør en vigtig prioritet for regeringen.”

Astrid Krag havde hovedansvaret for forhandlingerne om en udligningsreform i foråret 2020. Forhandlingerne var præget af kaos ikke mindst på grund af en række deciderede fejl i Astrid Krags ministerium.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her