Konkurrenceråd: Kommuner bør konkurrenceudsætte deres advokataftaler

Del artiklen:
Konkurrencerådets formand, Christian Schulz, mener, at det offentlige i højere grad kan udsætte deres juridiske rådgivning for konkurrence.
Konkurrencerådets formand, Christian Schulz, mener, at det offentlige i højere grad kan udsætte deres juridiske rådgivning for konkurrence. - Foto: (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kommunerne kan ifølge analyse spare store beløb ved at konkurrenceudsætte deres advokatydelser. Se de konkrete råd her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Konkurrencen i advokatbranchen er udfordret, og derfor lægger Konkurrencerådet op til en række ændringer i branchen.

Det viser en analyse fra Konkurrencerådet, som er offentliggjort torsdag morgen.

Analysen kommer med 16 anbefalinger. Det gælder blandt andet en øget konkurrence om statens køb af juridisk bistand.

Konkurrencerådet anbefaler blandt andet, at hele eller dele af statens opgaver, der i dag hører under aftalen om Kammeradvokaten, skal konkurrenceudsættes.

– Aftalen med Kammeradvokaten er fra 1936. Der er ikke noget udløb på den, og den er ikke omfattet af statens udbudspligt.

– Hvis vi kigger på 2019 købte statens juridisk bistand hos Kammeradvokaten for 531 millioner kroner og for 67 millioner kroner hos andre advokater, når vi ser bort fra bistands- og forsvarsadvokater, siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

Kommuner og regioner bør konkurrenceudsætte

Mange kommuner og regioner kan også i højere grad udsætte deres indkøb af juridisk rådgivning for konkurrence, lyder anbefalingen.

Rådet skriver, at de opgaver, der ifølge udbudsloven ikke er udbudspligtige, eventuelt kan samles i én aftale, som udgør en ny, mindre “Kammeradvokataftale” med en udløbsdato.

Den nye, mindre og tidsbegrænsede Kammeradvokataftale kan enten genforhandles med Advokatfirmaet Poul Schmith, eller udbydes i konkurrence som en samlet kontrakt.

– Det kan også overvejes, om der med sådan en ny model kan være flere advokatfirmaer, der kan anvende Kammeradvokattitlen, eller om en sådan titel er relevant, når der er flere leverandører, lyder det fra rådet.

Dansk Erhverv mener, at aftalen med Kammeradvokaten skal opsiges. Organisationen foreslår, at man etablerer rammeaftaler på forskellige områder, hvor flere kvalificerede advokatvirksomheder deltager.

Konkurrencerådet anbefaler også en delvis afskaffelse af et forbud mod, at advokater foretager såkaldt “klientfiskeri”. Forbuddet skal dog ikke gælde straffesager eller sager med særligt udsatte eller sårbare personer.

– I alle mulige andre markeder er det en naturlig del af branchen, at man kan forsøge at tiltrække kunder ved at give dem et godt tilbud, siger rådets formand Christian Schultz og tilføjer:

– Advokatbranchen er helt speciel med, at man har denne her såkaldte etiske regel med, at man ikke må prøve at lokke de andres kunder til sig. Det har vi meget svært ved at se et særligt hensigtsmæssigt formål med.

Der lægges også op til en undersøgelse af, om andre kandidater end dem, der har en cand.jur. – en kandidat i jura – skal kunne blive optaget på advokatuddannelsen.

/ritzau/

FAKTA: Råd anbefaler øget konkurrence i advokatbranchen16 anbefalinger skal skabe mere konkurrence i advokatbranchen. Se Konkurrencerådets anbefalinger her.Konkurrencerådet kommer i en ny analyse af advokatbranchen med 16 anbefalinger til, hvordan konkurrencen i branchen kan styrkes.

Se anbefalingerne her:

* Lempe reglerne for advokatselskabers ejerskab og ledelse.

* Udvide advokatselskabers mulige “formål”, herunder tillade multidisciplinære partnerskaber i Danmark.

* Åbne for, at ansatte advokater – under iagttagelse af de advokatetiske regler – må sælge ekstern juridisk rådgivning under brug af advokattitel fra andre virksomheder end advokatfirmaer.

* Nedsætte arbejdsgruppe om optag af andre kandidater end cand.jur. på advokatuddannelsen.

* Lempe regler for interessekonflikt vedrørende identifikation med kollegers interesser, for brug af informeret samtykke samt ved firmaskift og fusioner.

* Afskaf forbud mod såkaldt “klientfiskeri”, dog ikke i straffesager eller sager vedrørende særligt udsatte eller sårbare personer.

* Afskaf forbud mod honorardeling med ikke-advokater.

* Afskaf forbud mod resultatbaserede prisaftaler, dog ikke i straffesager.

* Alle kunder modtager tilbud i fast ‘standardskabelon’ før en aftale indgås.

* Advokatfirmaerne skal oplyse priser på henholdsvis ydelser til standardpris og timepriser på egen hjemmeside.

* Øget konkurrence om statens køb af juridisk bistand.

* Øget konkurrence om kommuners og regioners indkøb af juridisk bistand

* Etablering af brancheneutral autorisationsordning for kuratorer.

* Faste kuratorpaneler skal udpeges jævnligt på baggrund af konkurrence mellem ansøgerne, og tildeling af konkursboer uden aktiver skal ske efter transparente tildelingskriterier.

* Arbejdsgruppe om styrket konkurrence samt mere forudsigelighed, gennemsigtighed og effektivitet i behandlingen af større konkursboer med aktiver.

* Konkurrencen om bobestyrerboer skal styrkes.

Kilde: Konkurrencerådet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her