Regeringen ved endnu ikke, hvordan kommuner skal spare 1,1 milliard kroner

Del artiklen:
Forligspartierne bag den tidlige pension havde hverken analyser eller antagelser om, hvordan kommunerne skal spare 1,1 milliard kroner på beskæftigelsesindsatsen. Det fremgår af et svar til Folketinget.
Forligspartierne bag den tidlige pension havde hverken analyser eller antagelser om, hvordan kommunerne skal spare 1,1 milliard kroner på beskæftigelsesindsatsen. Det fremgår af et svar til Folketinget. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Svar til Folketinget dokumenterer, at sparekrav på beskæftigelsesindsatsen blot er baseret på en formodning frem for analyser. Derfor skal regeringen først nu igang med at forberede udarbejdelsen af et idékatalog til, hvordan besparelserne kan udmøntes.

Af Arne Ullum, [email protected]

Regeringen har ifølge et svar til Folketinget reelt ingen konkrete planer for, hvordan kommuner skal spare 1,1 milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen for at finansiere den såkaldte “Arne-pension”. 

Det fremgår af et svar til den radikale Samira Nawa fra den fungerende beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). 

Ministeren erkender åbent i svaret, at der ikke lå nogen analyser bag sparekravet på de 1,1 milliarder, men at aftalepartierne (regeringen, DF, SF og EL) i forhandlingerne om den tidlige pension var “enige om, at der er et potentiale for at nytænke den kommunale beskæftigelsesindsats, så de årlige udgifter til beskæftigelsesindsatsen reduceres med
op til 1,1 milliarder kroner”.

Ifølge svaret er regeringen først igang med at “forberede arbejdet om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen”, og derfor vil der først komme et oplæg. Det skal ifølge svaret blot foreligge på et ikke nærmere angivet tidspunkt i 2021, hvor partierne skal drøfte den konkrete udmøntning.

Partierne bag den tidlige pension har formentligt god tid, fordi De Konservative som forligspart har blokeret for, at besparelserne kan gennemføres på denne side af et folketingsvalg. I overslagsårene på finansloven er besparelsen derfor først sat til at få effekt i 2024.