Ni kommuner har størst risiko for tab på grund af demografi og udligning

Del artiklen:

Ni kommuner kan risikere store økonomiske tab på grund af det nye udligningssystems manglende evne til at kompensere for stigende udgifter til flere børn og ældre. En række andre kommuner vil også lide tab.

Af Arne Ullum, [email protected]

Det er især ni af de bedre stillede yderkommuner, som risikerer store tab på grund af det nye udligningssystems manglende evne til at kompensere kommuner, som får en højere vækst i andelen af børn og ældre end landsgennemsnittet.

De ni kommuner er Esbjerg, Fanø, Frederikshavn, Gribskov, Helsingør, Lemvig, Oddsherred, Syddjurs og Varde. (Se mere præcise data for kommunerne i skema nederst i artiklen).

NB-Økonomi har i denne analyse identificeret de kommuner, som både har en forventet vækst i forsørgerbrøken på over 10 procentpoint og kun får 75 procent udligning af fald i skatteindtægterne.

De 10 procentpoint vækst i forsørgerbrøken er markant over landsgennemsnittet på 5,8 procent. Som det fremgår af nedenstående graf fra Vive, så er det især yder og landkommunerne, som bliver ramt af den stigende forsørgerbrøk.

null
Kilde: VIVE

66 kommuner ligger over landsgennemsnittet

Det største problem for kommuner med en vækst i forsørgerbrøken over landsgennemsnittet vil ofte være, at udligningssystemet kun kompenserer kommunerne for 63,65 procent (95 procent af 67 procent) af de stigende udgifter til flere børn og ældre.

66 af landets kommuner kan forvente en vækst i forsørgerbrøken over landsgennemsnittet på 5,8 procentpoint og 46 kommuner – næsten hver anden – har en vækst, som er over 7,8 procentpoint og dermed betydeligt over landsgennemsnittet.

Du kan se de enkelte kommuners vækst i forsørgerbrøken i nedenstående analyse.

Læs også:
Analyse: Udligningsreformen og flere ældre vil øge uligheden mellem kommuner

Her kan du se tallene for de ni mest udsatte kommuner

I nedenstående skema kan du se de centrale tal for de ni mest udsatte kommuner. Vi har udeladt de små ø-kommuner, som får et særligt ø-tilskud fra puljen for udsatte yder- og ø-kommuner, dvs. Læsø og Ærø.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her