Regeringen nedjusterer forventede overførselsudgifter i 2020

Del artiklen:
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) præsenterede i dag ved et 'doorstep' den økonomiske redegørelse for dansk økonomi, som i høj grad er præget af situationen omkring covid-19.
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) præsenterede i dag ved et 'doorstep' den økonomiske redegørelse for dansk økonomi, som i høj grad er præget af situationen omkring covid-19. - Foto: Peter Risager

Udgifterne til overførselsindkomster er i dagens økonomiske redegørelse nedjusteret med tre milliarder kroner i 2020. Det bekræfter, at kommunerne fik en gavmild midtvejsregulering.

Af Peter Risager, [email protected]

Udviklingen i ledigheden har været væsentligt mere positiv end man frygtede tidligere på året, og stigningen i både forsikrede og ikke-forsikrede ledige har holdt sig på et beskedent niveau.

Derfor nedjusterer dagens Økonomiske Redegørelse fra Finansministeriet de samlede udgifter til overførselsindkomster med tre milliarder kroner i forhold til vurderingen fra august.

Dermed bekræfter dagens offentliggørelse, at det var en fordelagtig kompensation på 3,5 milliarder kroner brutto, som kommunerne fik til ikke-forsikrede ledige og andre på overførselsindkomster ved midtvejsreguleringen i økonomiaftalen fra maj.

De skønnede udgifter til kontanthjælp i 2020 er faldet med 900 millioner siden vurderingen i maj, og 1,2 milliarder siden vurderingen i august.

Men det hører med til billede, at udgiften til borgere på sygedagpenge er steget med 2,3 milliarder kroner fra prognosen i august 2019, som dannede baggrund for kommuneaftalen til den nyeste prognose her i december.

Læs også:
Kommuner står til milliardgevinst fra beskeden stigning i ledigheden

Det særlige ved midtvejsreguleringen til ikke-forsikrede ledige er, at den ikke efterreguleres, og kommunerne beholder derfor de penge de har fået – også selvom de langt overstiger deres egentlige udgifter.

Også kompensationen til de forsikrede ledige på 5,5 milliarder har efter alt at dømme været i den høje ende. Det kommer dog ikke til at have den store betydning for kommunerne under ét, fordi kompensationen til forsikrede ledige bliver efterreguleret ved en ny økonomiaftale.

Til gengæld betyder det, at de kommuner, som har været hårdest ramt af stigende ledighed kommer til at tilbagebetale et beløb der gør, at de samlet går i minus, og de hårdest ramte kommuner vil derfor stå tilbage med et tab.

Til dagens doorstep spurgte NB-Økonomi den fungerende finansminister, Morten Bødskov, hvordan han på baggrund af den økonomiske redegørelse vurderer størrelsen på kommunernes kompensationer til overførsler i løbet af 2020, men han ville ikke svare på spørgsmålet, og henviste i stedet til Finansministeriets embedsmænd, som NB-Økonomi afventer svar fra.

Læs også:
Coronakrisen har ramt bykommuner hårdest på beskæftigelsen

I tabellen herunder kan du se de skønnede udgifter til de centrale overførselsindkomster, der vedrører kommunerne i de seneste tre økonomiske redegørelser og i dagens redegørelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her