Coronakrisen har, modsat finanskrisen, ramt beskæftigelsen hårdest i bykommunerne og mildest i yder- og landkommuner. Se her, hvor hårdt de enkelte kommuner er ramt.
Af Arne Ullum, [email protected]
Der er stor forskel på, hvor hårdt de forskellige kommuner i Danmark er ramt af coronakrisen, viser nye tal fra Finansministeriet , som er offentliggjort i Økonomisk Redegørelse i dag.
Mens mange land- og yderkommuner kun har oplevet et begrænset fald på 0,5 procent i beskæftigelsesfrekvensen eller ligefrem en positiv udvikling, så har en lang række bykommuner oplevet et fald på mere end 1,5 procent, viser opgørelsen.

“Helt overordnet er en større andel af beskæftigede i udsatte serviceerhverv – såsom detailhandel, hoteller, restauranter, motionscentre og frisører – bosat i og omkring de større byer samt i Sønderjylland og på Sydsjælland,” hedder det.
Analysen kommer ikke ind på, at hoteller i kommunerne omkring hovedstaden blev særlig hårdt ramt af den udskældte seksdagesregel, som betød at udenlandske turister skulle booke minimum seks dages hotel på forhånd, hvis de ville rejse ind i Danmark.
Gruppe kommuner er særlig udsat
Under finanskrisen var det yder- og landkommuner, som blev hårdest ramt på grund af mange arbejdspladser i produktionserhvervene, men denne gang rammer nedturen primært relativ få brancher indenfor serviceerhvervene, som storbykommunerne har stor andel af.
“Målt i forhold til befolkningen er det mange af de kommuner, hvor en stor del af befolkningen arbejder i de udsatte serviceerhverv, som også har oplevet den største tilbagegang i beskæftigelsen. På tværs af landet har mange kommuner har haft store jobtab, herunder kommunerne i og omkring hovedstaden,” hedder det i analysen.
Vil du læse resten af artiklen?
Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det sammeEller log ind nedenfor
Glemt adgangskode - lav en ny her