Stort mindreforbrug får kommuner til at begrænse overførsel af overskud i institutioner

Del artiklen:
Efter regeringen fredag afviste at dække kommunernes corona-udgifter i andet halvår mener borgmester Jens Ive fra Rudersdal ikke, at kommunen har noget andet valg end at inddrage overskuddet hos de institutioner og områder, som kommer ud af 2020 med et overskud.
Efter regeringen fredag afviste at dække kommunernes corona-udgifter i andet halvår mener borgmester Jens Ive fra Rudersdal ikke, at kommunen har noget andet valg end at inddrage overskuddet hos de institutioner og områder, som kommer ud af 2020 med et overskud. - Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Manglende corona-kompensation fra regeringen betyder, at en række kommuner vil inddrage institutionernes ret til at spare overskuddet for 2020 op. Professor advarer mod konsekvenserne.

Af Arne Ullum, [email protected]

En række kommuner er på vej til at inddrage en del af overskuddet hos deres institutioner og fagområder for budgetåret 2020. Det sker for at skabe finansiering til de områder, som har haft ekstraordinært store corona-udgifter.

Rudersdal er en af de kommuner, hvor man ifølge borgmester Jens Ive (V) er nødt til at begrænse overførselsadgangen efter regeringen fredag afviste at give kommunerne ekstra penge til dækning af corona-udgifter til eksempelvis rengøring og ekstra personale.

“De institutioner, som har haft et netto mindreforbrug inklusive corona-udgifter får ikke lov til at overføre dem – de går ned i kassen, så vi kan betale for de områder og institutioner, som har haft et netto merforbrug,” siger Jens Ive.

Læs også:
Kommuner får ingen ekstra corona-penge

På landsplan antages det, at den samlede decentrale opsparing er cirka tre milliarder kroner. Det vil derfor være en markant forøgelse af opsparingen, hvis en stor del af kommunernes forventede samlede mindreforbrug på cirka to milliarder, ender med at blive sparet op. Frygten er, at opsparingen dermed bliver så stor, at det kan blive svært for kommunerne under et at holde sig inden for den samlede serviceramme i kommende år.

Professor advarer mod at underminere tilliden til opsparingsmulighed

Tanken om reelt at inddrage institutionernes adgang til at spare et mindreforbrug op, udløser en klar advarsel fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh:

“Det er til enhver tid den ringeste løsning. Troværdigheden ved at man ikke inddrager et overskud er afgørende for, at man kan få decentrale opsparinger til at virke uden at man knalder det hele af på en gang og bryder kommunernes serviceramme,” siger Per Nikloaj Bukh.

Han peger på erfaringen fra 2010, hvor nogle kommuner i forbindelse med de kraftige opstramninger inddrog de lokale opsparinger.

“Det betød, at der slet ikke kom nogen opsparing de næste tre-fem år, fordi man simpelthen brugte alt, hvad man havde,” siger han.

Jens Ive anerkender, at det kan give et problem at inddrage opsparingen, men peger på at “alle godt ved, at corona-året er helt mærkeligt.”

Samtidig peger Jens Ive også på, at især storbykommunerne er under større pres i den sag, fordi man har haft betydeligt større corona-udgifter end landkommunerne, og at man derfor er nødt til at inddrag et mindreforbrug på nogle områder, for at betale for merforbruget på andre.

Ringkøbing-Skjern satser på tillid og dialog

Ringkøbing-Skjern er en af de kommuner, som har ubegrænset mulighed for at overføre både overskud og underskud, og det har man ifølge kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen end ikke diskuteret at ændre på som følge af de særlige forhold i år.

“Det ville svække tilliden til vores system, så det har vi end ikke drøftet,” siger han om muligheden for at inddrage det forventede mindreforbrug. “Vores styringsredskab er dialog og tillid.”

Konkret betyder det, at den centrale økonomiafdeling hver måned er i dialog med institutionerne og såfremt det samlede forbrug af opsparingen giver problemet for kommunens samlede økonomi, så er der en dialog om at løse problemet.

Uagtet at regeringen ikke har givet kommunerne ekstra penge til corona-udgifterne i andet halvår, så forventer Ringkøbing-Skjern Kommune at kunne dække alle institutionernes netto ekstraudgifter på grund af corona.

“Det har vi jo lovet dem, og mangler der lidt, så vi spæder jo til fra kommunekassen” lyder argumentet fra kommunaldirektøren.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her