Konservative åbner KV21 med frontalt angreb på Venstre

Del artiklen:

Konservative indleder KV21 med en helsides annonce i Berlingske, hvor de giver parterne bag udligningsreformen skylden for, at en sygeplejerske i Gentofte Kommune skal betale 5.780 kroner mere i skat om året.

Af Arne Ullum, [email protected]
og Peter Risager, [email protected]

De Konservative indleder kommunalvalgkampen med et frontalangreb på den tidligere regeringspartner fra Venstre. Det sker i en stor helsides annonce i Berlingske, hvor partiet giver partierne bag udligningsreformen skylden for, at en sygeplejerske i Gentofte får et skattesmæk på 5.780 kroner om året.

“Har sygeplejersken de bredeste skuldre? Det må de mene i Venstre og Socialdemokratiet,” hedder det i indledningen af annoncen. Den skaber en direkte kobling mellem en stor skattestigning i Gentofte og den udligningsreform, som Venstre og Socialdemokratiet var de bærende kræfter bag.

I bunden af annoncen placeres Venstres logo side om side med de tre partier i rød blok, som også stemte for reformen.

Den konservative borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, Sofia Osmani, mener, at det er “meget fint for borgerne at vide, hvem der har besluttet skattestigningen”, og peger på, at skattestigningen på 0,68 procent udelukkende er et resultat af udligningssystemet.

“Der er en klar sammenhæng mellem den skattestigning, vi får i Lyngby-Taarbæk og den udligningsreform, der er indgået – og der mener jeg selvfølgelig, at ansvaret ligger hos de partier, der har vedtaget reformen.”

Skattestigninger skal behandles i Folketinget

Sofia Osmani lægger ikke skjul på, at annoncen har til formål at skabe opmærksomhed om et konservativt beslutningsforslag, der skal behandles i Folketinget mandag 21. december. Det vil lempe den sanktion, som en række kommunerne får som straf for at hæve skatten.

Årsagen, til at de konservative kommuner bliver ramt af en sanktion, er, at de ifølge udligningsreformen kun måtte hæve skatten med det beløb, som de ifølge regeringens udregning tabte på reformen.

Men i den udregning var ikke medtaget bortfaldet af en særlig to-årig kompensationsordning for det tab, som kommunerne fik som følge af en ændring i opgørelsen af nogle data for udlændinges uddannelse. Den medførte, at 27 primært storbykommuner fra 2018 tabte 1,1 milliard kroner om året.

Læs også:
Konservative: Nordsjællandske kommuner skal ustraffet kunne hæve skatten

Venstre-borgmester: K har været økonomisk uansvarlige

Den del af skattestigningen, som skyldes bortfaldet af den to-årige kompensation, bliver angiveligt Venstres svar på den konservative kampagne, som ventes at køre helt frem til kommunevalget i november 2021.

“Det er et kommunalt valgkampsoplæg, og det værste er, at det hviler på et falsk grundlag,” siger borgmester Jens Ive (V) fra Rudersdal til NB-Økonomi og fortsætter:

“De konservative borgmestre skulle som os andre have udvist rettidig omhu og i tide indrettet deres økonomi efter, at kompensationen var to-årig i stedet for at lytte til en borgmester i Gentofte, som ville lægge pres på en socialdemokratisk regering ved at køre sin egen kommune helt ud i tovene.”

Jens Ive hentyder her til, at Gentoftes konservative borgmester Hans Toft var af den overbevisning, at han kunne presse partierne bag udligningsreformen til at gøre den særlige kompensation permanent.

Jens Ives pointe er, at hvis de konservative nordsjællandske borgmestre havde gennemført besparelser eller hævet skatten allerede i 2018 og 2019, så ville de ikke have fået den samme sanktion fra staten, som de nu lider under. Forklaringen er ifølge Jens Ive, at blandt andet Hørsholm og Lyngby Taarbæk Kommune dengang havde frit lejde til at hæve skatten uden en sanktion.

Jens Ive afviser, at han frygter at tabe borgmesterposten til De Konservative på grund udligningsreformen.

“Bortset fra den konservative backing-gruppe på Facebook, så tror jeg faktisk mine borgere her i kommunen er tilfredse med, at den skatteregulering, vi gennemfører krone til krone, går til en pulje, som skal hjælpe idrætslivet samt børn og unge, og dermed ikke har noget med udligningsreformen at gøre.”

Rettelse tirsdag kl. 16.49: Ved en fejl var Jens Ive citeret for, at Gentofte havde frit lejde. Det korrekte er, som det nu fremgår af artiklen Hørsholm og Lyngby-Taarbæk.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her