Analyse: Konservative starter hårdt KV21-opgør om udligning mod Venstre

Del artiklen:
De Konservative lancerer i dag en kampagne om kommunal udligning, som er rettet direkte mod Venstre i Nordsjælland.
De Konservative lancerer i dag en kampagne om kommunal udligning, som er rettet direkte mod Venstre i Nordsjælland. - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De Konservative har planlagt et hårdt opgør mod Venstre i Nordsjælland til kommunevalget i efteråret.

Af Arne Ullum, [email protected]

Da tirsdagens Berlingske i aftes tikkede ind på skærmen hos avisens mange abonnenter i Nordsjælland, var der en annonce med noget, der ligner en decideret krigserklæring mod Venstre.

Selvom det formelt set blot er en annonce fra en lokal partiafdeling i Gentofte, så er der ingen tvivl om, at strategien med at gå målrettet efter partierne bag udligningsreformen er styret fra højeste sted.

De konservative er med finansordfører Rasmus Jarlov og en række borgmestre i spidsen rasende over, at regningen for udligningsreformen landede så tungt i de konservative kommuner.

En skævhed, som ganske ekstraordinært i sidste uge fik to af landets førende udligningseksperter til tørt at konstatere, at Rasmus Jarlov fik ret, da han sammenlignede forhandlingerne med  to ulve og et får, der skulle stemme om, hvad de skulle have til middag.

Ingen var i tvivl om, at den ene af ulvene var Venstre, og at fåret var De Konservative.

Læs også:
Førende eksperter kritiserer udligningsreform og forudser nye ændringer

Målet er Venstre-frie kommuner

Målet er angiveligt ikke kun at gå efter borgmesterposten i en række Venstreledede kommuner som Rudersdal, Allerød og Egedal, men også at få det, som nogle konservative kalder “Venstre Frie Kommuner” – hvilket i internt partijargon omtales om VFK’ere.

null
Her er annoncen fra Berlingske.

Logikken er, at hvis først Venstre er helt ude af en kommune, så vil det være svært for partiet i mange år at skabe så stærk en opbakning, at de kan udfordre de konservative borgmestre.

Formelt retter den konservative kamp sig mod alle partierne bag udligningsreformen, men de konservative har angiveligt opgivet at erobre den socialdemokratisk ledede Fredensborg Kommune, som fik en gevinst af udligningsreformen. Samtidig har Thomas Lykke Pedersen historisk haft et stærkt samarbejde med både De Radikale og Dansk Folkeparti, ligesom De Konservative står svagt i kommunen.

Mandag overtager folketingsgruppen kampen

Allerede på mandag vil det være tydeligt, at der er tale om en nøje planlagt Konservative-kampagne. Her overtager Rasmus Jarlov stafetten, når partiet fremsætter et beslutningsforslag i Folketinget, som pålægger regeringen at fritage de nordsjællandske kommuner for en række skattesanktioner afledt af de skatteforhøjelser, som kommunerne har besluttet at gennemføre.

Det gælder også den del af deres skattestigninger, som skal dække for det tab af udligning, som er en konsekvens af ændrede data for udlændinges uddannelse.

Dagens annonce i Berlingske er ikke bare et tegn på, at kommunalvalgkampen er ved at gå igang. Det er også et klart signal om, at De Konservative med stærke meningsmålinger i ryggen har en ambition om at erobre terræn – og det gælder ikke mindst i Nordsjælland.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her