Så meget af kommunernes administration udsættes for privat konkurrence

Del artiklen:

Der er penge at spare ved at øge konkurrenceudsættelsen på den kommunale administration, viser ny rapport. Se her, hvor stor en andel af de kommunale administrationsopgaver, der udsættes for konkurrence i hver kommune.

Af Peter Risager, [email protected]

Der er stor forskel på, hvor meget af den kommunale administration, der udsættes for privat konkurrence, og der er derfor ifølge ny rapport fra VIVE stor forskel på, hvor meget kommunerne kan spare ved at øge konkurrenceudsættelsen.

Det viser tal for den kommunale indikator for konkurrenceudsættelse (IKU), som hvert år opgøres af Social- og Indenrigsministeriet.

I gennemsnit er det 20,9 procent af kommunernes administrationsudgifter, der blev udsat for privat konkurrence i 2019. Til gengæld er der store variationer til det gennemsnit, og konkurrenceudsættelsen på administration varierer fra 9,7 procent i Nordfyns Kommune til 33,6 procent i Læsø Kommune.

Ifølge en ny rapport fra VIVE, som har undersøgt sammenhængen mellem kommunernes administrationsudgifter og konkurrenceudsættelse, vil den gennemsnitlige kommune spare 0,21 procent af administrationsomkostningerne ved at øge konkurrenceudsættelsen med en procent, svarende til 12 kroner per indbygger.

Men gevinsten vil ifølge rapporten være endnu større for små kommuner og for kommuner, som i forvejen har en vis grad af konkurrenceudsættelse, men uden allerede at have plukket alle de lavthængende frugter.

Rapporten finder dog, at uanset IKU-niveauet, så vil der være en positiv gevinst ved at øge konkurrenceudsættelsen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her