Udenlandsk arbejdskraft vender tilbage til Danmark

Del artiklen:
Særligt i byggebranchen har den udenlandske arbejdskraft været stigende over de seneste måneder. Ovenpå et dyp efter nedlukningen i marts er den udenlandske beskæftigelse nu på sit højeste niveau nogensinde i byggebranchen.
Særligt i byggebranchen har den udenlandske arbejdskraft været stigende over de seneste måneder. Ovenpå et dyp efter nedlukningen i marts er den udenlandske beskæftigelse nu på sit højeste niveau nogensinde i byggebranchen. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Efter et stort fald i den udenlandske arbejdskraft ovenpå nedlukningen i marts, har der været en stigning i de seneste måneder. Den udenlandske arbejdskaft er nu næsten på samme niveau som før corona.

Af Peter Risager, [email protected]

Den udenlandske arbejdskraft er stort set tilbage på fuld styrke, og antallet af udenlandske ansatte i Danmark er – målt som fuldtidspersoner – nu kun 3.000 lavere, end det var før coronakrisen, skriver Dagbladet Børsen.

I september var der en stigning på 2.500 i antal udenlandske ansatte målt som fuldtidspersoner, hvilket svarer til en stigning på 1,1 procent. Man nærmer sig derfor hastigt det tidligere niveau fra før nedlukningen i marts.

Det vakte ellers bekymring mange steder i erhvervslivet, da coronakrisen gjorde, at mange udlændinge rejste hjem, og man så et stort fald i den udenlandske beskæftigelse.

Men især en stigning i sundhed- og socialvæsenet samt byggeri, handel og industri har gjort, at det store fald blevet neutraliseret, og sidstnævnte branche har endda det højeste antal udlændinge i beskæftigelse nogensinde.

Generelt er ledigheden i byggebranchen på et meget lavt niveau, og eksempelvis blandt elektrikere var ledigheden ifølge Dagbladet Børsen på blot 2,2 procent i oktober.

Derfor er det godt nyt for særligt de brancher, der mangler arbejdskraft, at udlændinge vender tilbage til det danske arbejdsmarked.

“Virksomhederne kan ikke klare sig uden udenlandske ansatte”

Stigningen i den udenlandske beskæftigelse glæder da også cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, Niklas Praefke.

“Vi var, i forbindelse med at den udenlandske arbejdskraft vendte ryggen til Danmark, bekymrede for, om de ville komme tilbage. Det kan vi så se nu på tallene, at de gør, og det er meget positivt for virksomhederne og dansk økonomi. Så viser det også, hvor vigtig den udenlandske arbejdskraft er. Selv i en krisetid, hvor ledigheden er vokset, kan virksomhederne ikke klare sig uden udenlandske ansatte,” siger han til Dagbladet Børsen.

Stigningen kommer samtidig med, at også beskæftigelsen for danskere er i fremgang. Her så man også et stort fald i beskæftigelsen i foråret, hvorefter kurven knækkede i løbet af sommeren, og beskæftigelsen nu igen er støt stigende. 

Den samlede beskæftigelse var i september 29.000 fuldtidspersoner lavere end i februar, svarende til et fald på cirka en procent.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her