Influenzatal er på usædvanligt lavt niveau

Del artiklen:
Mens vi venter på en vaccine mod coronavirus, virker tiltagende mod virusset tilsyneladende så godt, at influenzasæsonen hidtil har været ekstremt mild. Det kan betyde, at undedødeligheden for hele året bliver endnu lavere, end den har været hidtil.
Mens vi venter på en vaccine mod coronavirus, virker tiltagende mod virusset tilsyneladende så godt, at influenzasæsonen hidtil har været ekstremt mild. Det kan betyde, at undedødeligheden for hele året bliver endnu lavere, end den har været hidtil. - Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Inluenzasæsonen har hidtil været usædvanlig mild, og tal tyder på, at tendensen fortsætter. Det kan skubbe yderligere til underdødeligheden, og give flere ældre end forventet i de kommende år.

Af Peter Risager, [email protected]

Forekomsten af influenza eller influenzaligninde symptomer ligger på en tredjedel af det gennemsnitlige niveau fra 2014-2019. Kun omkring to procent af befolkningen har den seneste uge haft influenzalignende symptomer.

Det viser tal fra Influmeter, som er en del af det europæiske influenzanetværk, og samtidig er Statens Serum Instituts overvågningssystem for influenzaforekomsten i den danske befolkning.

Normalt er der ifølge Influmeter cirka syv procent af befolkningen, der over influenzasæsonen har influenzaligninde symptomer, og det tal er altså indtil videre væsentligt lavere i år.

null
Grafikken er opdateret til og med uge 47, hvor man tydeligt kan se, at influenzaforekomsten i år ligger et godt stykke under den stiplede linje, der angiver den normale forekomst. Kilde: Influmeter.dk


Forholdsregler mod corona virker også mod influenza

Ser man på Statens Serum Instituts retningslinjer til at undgå smitte med influenza, er det ikke så underligt, at smitteforekomsten i år er væsentligt lavere end de foregående år.

For at undgå influenza anbefales det, at man holder afstand til andre, at man bliver hjemme, hvis man er syg, at man hoster og nyser i ærmet, at man holder god håndhygiejne, og at man sørger for grundig og hyppig rengøring.

Altså mere eller mindre præcis de samme retningslinjer, som vi siden marts har fået som en helt integreret del af vores hverdag for at undgå at blive smittet med coronavirus.

Dermed har influenzavirus ligesom coronavirus fået væsentligt sværere ved at sprede sig i befolkningen, og betyder derfor også, at færre bliver syge.

Skubber yderligere til demografien

Faktisk har der i et år med en global pandemi været tale om en decideret underdødelighed i Danmark, hvor der altså har været færre døde, end man med udgangspunkt i tal for de seneste år har kunnet forvente. Og det har vel at mærke været, inden influenzasæsonen for alvor gik i gang.

Læs også:
Covid-19 på vej til at øge det demografiske træk

Nu bekræfter de seneste influenzatal altså, at det ser ud til, at influenzasæsonen bliver meget mild i år. Dermed kan underdødeligheden komme til at ligge på et endnu lavere niveau, og kan betyde, at der bliver endnu flere ældre end forventet i de kommende år. 

De seneste år har dødeligheden af influenza per sæson ligget mellem 751 personer 2.822 personer, hvor det i langt overvejende grad har været personer over 65 år, der er døde af virusset.

Dermed kan Finansminister, Nicolai Wammen (S), som har lovet at dække kommunernes demografiske udgifter fuldt ud, komme til at tære yderligere på det i forvejen belastede økonomiske råderum, hvis der også over de kommende influenzasæsoner bliver væsentligt færre døde end forventet. Med andre ord et økonomisk problem på grund af af en glædelig tendens. 

Antager man eksempelvis, at der vil være 1.000 færre døde +85 årige i 2020, vil det give kommunerne stigende udgifter for 200 millioner kroner årligt, og det er vel at mærke et tal, der vil akkumulere over tid. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her