Husejerne i de store byområder fik ekstra grundskyldsregning på en milliard i 2020

Del artiklen:

2020 bliver det næstsidste år med store stigninger i de afgiftspligtige grundværdier, som stiger med i alt 37,7 milliarder. Se hvor stor stigningen er i de enkelte kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Husejerne i særligt de store byer betaler næsten en milliard kroner ekstra i grundskyld i 2020. Årsagen er, at de afgiftspligtige grundværdier for 2020, som er det beløb grundskylden beregnes af, ifølge nye tal fra Danmarks Statistik stiger med 37,7 milliarder kroner.

Selvom husejerne får indefrosset den ekstra grundskyld, så skal den betales ved salg af boligen. Men husejerne må trøste sig med, at 2021 bliver det sidste år, hvor beregningsgrundlaget for grundskylden kan stige så meget. I 2022-2024 er der et stigningsloft på 2,8 procent, og herefter vil det nye boligskattesystem træde i kraft.

Fra 2019 til 2020 kan beregningsgrundlaget stige med 6,8 procent, men i gennemsnit er det kun 3,24 procent. For 2021 er stigningsbegrænsningen 6,4 procent.

Årsagen er, at stigningen alene rammer husejere, som i tidligere år har fået udskudt stigninger i deres grundværdier. Det er også årsagen til, at stigningerne især rammer husejerne i de kommuner, hvor boligpriserne er steget kraftigt siden den seneste vurdering, som er baseret på tal fra 2011.

Rettelse: Af en tidligere version fremgik det, at den ekstra milliard kroner først blev udløst med 2021-betalingen, men det er ikke korrekt. De offentliggjorte ejendomsvurderinger vedrører grundlaget for 2020-betalingen. NB-Økonomi beklager fejlen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her