Stigende antal førtidspensionister rammer især yderkommuner

Del artiklen:

Antallet af førtidspensionister stiger igen relativt kraftigt, og nye tal viser, at det især rammer mange yderkommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

Antallet af førtidspensionister er det seneste år steget med 9.540 personer, og det skyldes både at flere får tilkendt førtidspension, men især at folkepensionsalderen stiger, og at de ældste førtidspensionister dermed får forlænget deres tid på ydelsen.

Udviklingen rammer især yderkommunerne, som ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik i gennemsnit har 8,76 procent af deres borgere på førtidspension (ikke vægtet snit af kommunernes andel).

Dermed nærmer yderkommunerne sig den skarpe grænse, hvor de har mere end dobbelt så mange førtidspensionister målt som andel af de 18-64 årige sammenlignet med de mindre bykommuner. I andet kvartal havde yderkommunerne 8,76 procent, mens de mindre bykommuner havde 4,95 procent.

Tallene viser også, at yderkommunerne har haft klart den højeste vækst i andelen af borgere på førtidspension. Ikke overraskende er det kommunen med flest førtidspensionister, Lolland, der har den største stigning i andelen af førtidspensionister som andel af 18-64 årige.

Hver syvende i den arbejdsdygtige alder er nu på førtidspension på Lolland

Lolland, Langeland, Bornholm, Odsherred, Nyborg, Guldborgsund og Kalundborg har to ting til fælles. De er yderkommuner, og de har mere end hver tiende borger i den arbejdsdygtige alder på førtidspension. Lolland er med 14,69 procent den kommune i Danmark, som har den største andel på førtidspension.

Samlet har yderkommunerne i gennemsnit 8,76 procent af deres borgere på førtidspension. Der er dog tre yderkommuner – Syddjurs, Stevns og Faxe – der har mindre end syv procent på førtidspension.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her