Borgmester: Jobcentre kan ikke levere 1,1 milliarder til ‘Arnes pension’

Del artiklen:
(Arkiv) Så trætte var forhandlerne, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kunne præsentere et forlig om tidlig pension natten til den 10. oktober. Næsten en tredjedel af udgiften på 3,6 milliarder kroner skal fra 2024 finansieres af en omlægning af beskæftigelsesindsatsen. Forliget blev indgået af regeringen, DF, SF og Enhedslisten.
(Arkiv) Så trætte var forhandlerne, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kunne præsentere et forlig om tidlig pension natten til den 10. oktober. Næsten en tredjedel af udgiften på 3,6 milliarder kroner skal fra 2024 finansieres af en omlægning af beskæftigelsesindsatsen. Forliget blev indgået af regeringen, DF, SF og Enhedslisten. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis der skal hentes penge på beskæftigelsesområdet, kan det kun ske ved at fjerne nogle af kravene til kommunerne, vurderer nordjysk borgmester.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Borgmester Mogens Gade (V) griner, da han får spørgsmålet.

Spørgsmålet går på, om de nordjyske frikommuneforsøg i sig selv kan være med til at hente de 1,1 milliarder kroner i jobcentrene, der skal være med til at finansiere ‘Arnes pension’.

Nej – (griner) – og jeg synes, det er at tage munden fuld at sige, at vi skal reducere med 1,1 milliarder. Det må jeg bare sige – også når man ser på det bureaukrati, som lovgivningen indeholder nu,” siger Venstre-borgmesteren i Jammerbugt Kommune

Gennem 31 år i kommunalpolitik og 19 år som borgmester er Mogens Gade vant til at høre lidt af hvert fra Christiansborg.

“Jeg tror, det igen handler om, at man tager nogle penge, uden at det er finansieret reelt. I øvrigt er det også mange penge at spare sidst på måneden. 1,1 milliarder; det er syv millioner i Jammerbugt Kommune. Det er altså mange medarbejdere, der skal holde fri, og det tror jeg godt nok ikke kommer til at ske.”

“Men man bliver jo nødt til at gøre et eller andet. Man har jo sagt, at Arnes pension skal finansieres ved at afbureaukratisere jobcentrene.”

Mere frihed til kommunerne kan spare penge

Hjørrings socialdemokratiske borgmester Arne Boelt er helt enig i, at frikommuneforsøgene ikke kommer i nærheden af at kunne hente de 1,1 milliard til aftalen om tidlig pension, der blev indgået i oktober.

Læs også:
Her er tallene: Så meget skal jobcentrene levere til aftale om tidlig pension

“Nej, nej, det kan de ikke. Der skal der flere ting med. Men hvis det skal finansieres, er man nødt til at tage nogle af de her forslag med,” siger Arne Boelt med henvisning til nogle af de forsøg, de nordjyske kommuner gennem fire år har afprøvet.

Forsøgene giver større frihed til, at kommunerne selv kan planlægge indsatsen, og flere af dem har sparet jobcentrene penge.

“Man kan komme langt, hvis vi for eksempel kan få lov til at have digitale møder, som vi har haft her. Man kan virkelig tage nogle gevinster og nogle stik hjem her, men jeg tror da, at det bliver et slagsmål,” siger Arne Boelt, der har været socialdemokratisk kommunalpolitiker i 26 år og borgmester i ti.

Han understreger, at frikommuneforsøgene ikke har været en spareøvelse.

“Jeg har ikke hørt nogle borgmesterkolleger, der gik ind i det her for at tjene penge.”

Læs også:
Nordjylland: Frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet skal med i nærhedsreform

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her