Antallet af offentlig forsørgede stiger voldsomt – og det skyldes ikke bare corona

Del artiklen:

Otte års fald i antallet af offentligt forsørgede blev vendt til ny stigning allerede i slutningen af 2018. Nu stiger antallet af førtidspensionister kraftigt.

Af Arne Ullum, [email protected]

Det blev fremhævet som et bevis på arbejdsmarkedsreformernes succes, da antallet af offentligt forsørgede ud over SU-modtagere i Danmark for første gang i flere årtier nåede under 700.000 i tredje kvartal 2018. Ikke siden den blæsende højkonjunktur havde så få danskere i den arbejdsdygtige alder forsørget af det offentlige.

Men faldet blev vendt til en svag vækst og nu viser nye tal, at covid-19 har forstærket udviklingen, så der i dag er cirka 75.000 flere offentligt forsørgede end i tredje kvartal 2018. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, skriver NB-Økonomi.

Selvom langt den største del skyldes stigende arbejdsløshed i kølvandet på covid-19, så er der også en stigning på over fem procent i antallet af førtidspensionister og næsten 18 procent i antallet af borgere på sygedagpenge. Det sidste kan dog både være påvirket af covid-19 og et nye datasystem, som i en periode forsinkede indberetningerne.

Ledigheden trækker den største stigning

Hvis man ser på udviklingen i de enkelte ydelser, så er det væksten i forsikrede ledige, som trækker den store vækst. Men i og med at det er drevet af coronakrisen, så er det vigtigere at se på førtidspension og delvist sygedagpenge, hvor er kan være tale om en langtidseffekt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her