Nogle kommuner fejlregistrerer hver tredje udvandrer – andre kun hver tiende

Del artiklen:

Der er massiv forskel på, hvor stor en andel af udvandrede borgere, som kommunerne har registreret til tiden. Kommuner kan tjene på mangelfuld registrering.

Af Arne Ullum, [email protected]

I Holbæk og en række andre kommuner er det omkring hver tredje udvandrer, som fortsætter med at stå i kommunens CPR-register, efter de reelt er fraflyttet kommunen. Modsat er det kun hver tiende i Mariagerfjord og en række andre kommuner.

De store forskelle fremgår af en analyse, som NB-Økonomi har udarbejdet på baggrund af data fra Danmarks Statistik om antal udvandrede, og i hvilket omfang de er registreret i det korrekte kvartal eller først i et efterfølgende kvartal.

Hvis udvandrede borgere ikke selv meddeler CPR-registeret, at de er flyttet, så kan kommunen først opdage det, når de kontrollerer eksempelvis indkomstforhold eller kontrollerer med arbejdsgivere eller uddannelsesinstitutioner.

Forskellene i andel af for sent registrerede udvandrere kan derfor både skyldes sammensætningen af indvandrere i de enkelte kommuner samt kommunens effektivitet i kontrollen.

Kortet viser, at der ofte er store forskelle også på nabokommuner, som umiddelbart har samme erhvervsstruktur og dermed formentligt også nogenlunde ens sammensætning af de borgere, som udvandrer.

Kommuner tjener på mangelfuld kontrol

Tallene siger ikke noget om, hvor længe de udvandrede har optrådt i kommunens registre som såkaldte spøgelsesborgere, der både udløser tilskud og udligning, og som også modtager eksempelvis grøn check. 

Kvaliteten af CPR-registeret har fået stor politisk bevågenhed, fordi kommunerne får tilskud og udligning ud fra folketallet. Dermed får en kommune en gevinst, hvis mange udvandrere registreres for sent, mens kommuner med orden i penalhuset bliver straffet.

De kommuner, som er omfattet af reglerne for faldende folketal har modsat en interesse i en meget nidkær kontrol. Det var netop oprydningen i CPR-registrene hos blandt andre Gentofte, Frederiksberg og Hjørring, som skabte opmærksomhed om den mangelfulde kontrol. 

I første omgang blev de tre kommuner skoset for at spekulere i CPR-registreringen, men da det blev klart, at de faktisk blot fulgte loven, så indskærpede Social- og Indenrigsministeriet, at kommunerne har pligt til løbende at kontrollere eksempelvis indkomstforhold for så hurtigt som muligt at finde de borgere, som er udvandret uden at have meddelt flytningen til CPR-registeret.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her