Flere børn giver udligningstab til bykommunerne

Del artiklen:

Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil der i 2030 være færre børn i hele landet, mens der i bykommunerne vil komme flere. Det betyder, at bykommunerne vil opleve et udligningstab på et stigende antal børn.

Af Peter Risager, [email protected]

Bykommunerne har en stigning i andelen af børn, mens tendensen i hele landet er faldende, når man kigger frem mod 2030 i Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning.

Det betyder, at bykommunerne som følge af et stigende antal børn mod en generelt faldende tendens vil opleve udligningstab over tid på de 0-16 årige.

Det gør de fordi, at hver gang der kommer en 0-5 årig i en gennemsnitlig kommune, vil kommunen have et tab på 14.077 kroner på grund af manglende udligningskroner gennem de aldersbestemte udgiftsbehov. For de 6-16 årige er beløbet endnu højere. Her er det nemlig 24.151 kroner kommunerne taber, for hvert barn i kommunen.

Årsagen er, at der er en mekanisme i udligningssystemet, der betyder, at kommuner generelt underkompenseres for børn og ældre. 

Læs også:
Forstå på fem minutter: Derfor taber kommuner udligning på flere børn og ældre

Effekten betyder, at det er dårligt nyt i udligningsmæssig sammenhæng at der bliver flere børn i kommunen. Størrelsen af tabet afhænger af, om kommunen har et højt eller lavt socioøkonomisk indeks.

Jo højere det socioøkonomiske indeks, jo lavere er det udligningsmæssige tab fra flere børn.

Ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning er den generelle tendens for hele landet, at andelen af børn i den samlede befolkning vil falde med 0,4 procentpoint fra 2020 til 2030. Det kommer fra et fald i de 6-16 årige på 1 procentpoint og en stigning i de 0-5 årige på 0,7 procentpoint.

Hvis udviklingen i andelen af børn i kommunen ligger under landsgennemsnittet, vil man opleve en udligningsmæssig gevinst, og hvis udviklingen er højere en landsgennemsnittet, vil man opleve et udligningsmæssigt tab.

Se i kortet her, hvor meget andelen af 0-16 årige i hver kommune vil ændre sig frem mod 2030.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her