Så hårdt bliver borgerne beskattet af indtægt og ejendom i de danske kommuner

Del artiklen:

Selvom skatteforskellene falder i 2021, skal borgerne i Danmarks dyreste kommune stadig betale næsten fem procent mere i skat end borgerne i lavskattekommunen, som ligger bare 85 kilometer væk.

Af Arne Ullum, [email protected]

Selvom udligningsreformen har sænket forskellen i beskatningen mellem de enkelte kommuner markant, så er det stadig borgerne i Gentofte, som i 2021 har det laveste beskatningsniveau, og borgerne i Oddsherred der har det højeste.

En borger i Gentofte bliver samlet set beskattet med 22,40 procent (målt som beskatningsniveau af både indkomst og ejendom), mens borgerne i Oddsherred 85 kilometer mod nordvest bliver beskattet med 27,34 procent.

Selvom forskellen mellem Danmarks ultimative høj- og lavskattekommune målt på beskatningsniveauer dermed er 4,93 procentpoint, så er det et fald fra 2020, hvor forskellen var 5,79 procentpoint.

Læs også:
Nye data: Krags udligningsreform har reduceret uligheden markant

Danmarks lavskattekommuner ligger i hovedstaden og trekantsområdet

I det store billede ligger Danmarks lavskattekommuner i hovestadsområdet og i trekantsområdet, mens det er i udkantskommunerne, at borgerne bliver beskattet hårdest.

Tallen er misvisende på grund af fejlagtige ejendomsvurderinger

Beskatningsniveauet ser på, hvor stor en andel af indkomst  og grundværdier, som borgerne skal betale i skat. I og med, at de samlede grundværdier indgår i den ligning, så påvirkes den også af, at ejendomsvurderingerne er stærkt fejlbehæftede.

Generelt gælder det, at ejendomsvurderingerne er overvurderede i yderkommunerne og undervurderede i bykommunerne og til dels omegnskommunerne til de store byer.

Det betyder, at beskatningsniveauerne er undervurderede i mange yder- og landkommuner, mens det omvendt er overvurderet i mange bykommuner. NB-Økonomi bragte sidste år en række artikler om den problemstilling, som du kan læse via nedenstående links.
 
Når de korrekte ejendomsvurderinger kommer ind i systemerne fra 2024, vil grundskylspromillen i mange kommuner blive sat ned for at opfylde boligskatteaftalens mål om uændrede indtægter fra grundskyld i hver enkelt kommune. Når det sker, vil forskellen i beskatningsniveauer stige markant.

Læs også:
Forskel i skat er mellem billigste og dyreste kommune er reelt 6,5 procentpoint
Læs også:
Fejlagtige vurderinger har nedtonet skatteulighed mellem kommunerne

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her