Minister står fast: Kommuner får bøde på 126 millioner kroner

Del artiklen:
Borgerne i Stevns har ikke kun udsigt til kommunens smukke vartegn, men også landet største skattestigning på 1,0 procent, som oven i købet udløser en skattebøde.
Borgerne i Stevns har ikke kun udsigt til kommunens smukke vartegn, men også landet største skattestigning på 1,0 procent, som oven i købet udløser en skattebøde. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau

Social- og indenrigsminister aviser appel fra KL og fastholder en samlet skattebøde til kommunerne på 126 millioner kroner. Bøden og det afledte udligningstab rammer især nogle få nordsjællandske kommuner.

Af Arne Ullum, [email protected]

De danske kommuner fik i dag en skattebøde på 126 millioner kroner fra social- og indenrigsminister Astrid Krag. Sanktionen kommer, fordi kommunerne under et har hævet skatterne mere end de havde fået lov til.

“Det udløser efter reglerne en modregning i bloktilskuddet svarende til den ekstra skattestigning,” hedder det lakonisk i en pressemeddelse fra ministeren.

Dermed har regeringen valgt at se stort på en henvendelse fra KL, der appellerede om at kommunerne skulle slippe for bøden, fordi skattestigningerne er direkte afledt af den store udligningsreform.

I modsætning til normale bøder, der kun skal betales en gang, så er sanktionen på de 126 millioner kroner et årligt tab, fordi ministeriet varigt reducerer kommunernes bloktilskud med beløbet.

Rammer især de nordsjællandske kommuner

Skattesanktionerne er indrettet på en måde, så 75 procent af sanktionen i det første år skal betales af de kommuner, som har hævet skatten, mens de resterende 25 procent fordeles på alle kommuner. I løbet af en fem årig periode bliver sanktionen 100 procent kollektiv. Det betyder umiddelbart, at alle kommuner varigt taber omkring 22 kroner pr. indbygger.

Men skattestigningerne medfører efter de gældende regler, at en række nordsjællandske kommuner, som har hævet skatten, mister såkaldt overudligningsrabat. Og da den rabat finansieres af alle kommuner, så vil den lavere betaling for overudligning i et vist omfang neutralisere skattesanktionen for langt de fleste kommuner.

Hvis man ser på de to bevægelser netto, så ender en meget stor del af tabet dermed hos de nordsjællandske kommuner, som har hævet skatten.

Læs også:
Udligningseffekt fritager de fleste kommuner fra skattesanktion

Borgerne mærker i gennemsnit ikke skattestigningen

Som aftalt i udligningsreformen, vil regeringen ifølge Astrid Krag søge opbakning til at nedsætte den statslige bundskat svarende til de højere kommunale skatter for 2021.

“Det har […] været et mål, at skatten samlet set hverken stiger eller falder, og derfor vil vi nu søge opbakning til, at bundskatten nedsættes,” pointerer Astrid Krag i pressemeddelelsen.

Det betyder, at skatteyderne under et ikke kommer til at mærke de kommunale skattestigninger. Men den gennemsnitsbetragtning dækker over, at borgere i kommuner, som ikke har hævet skatten, vil få en lille skattelettelse, mens borgerne i kommuner med skattestigninger vil få et lille plaster på såret.

Men effekten af den lavere bundskat er så lille, at der næppe vil være mange borgere, som overhovedet opdager den.

Bemærk, at de indberettede oplysninger i et vist omfang er baseret på foreløbige oplysninger. Den endelige opgørelse af skatteresultatet og den modgående regulering i bloktilskuddet vil derfor først foreligge i december.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her