Gentofte vedtager ‘historisk’ skattestigning

Del artiklen:
Gentoftes borgmester Hans Toft (K) får nu opbakning fra 10 borgmesterkolleger i hovedstaden til sit krav om, at kommunerne skal have frit lejde til at hæve skatten for at opveje tab på både udligningsreform og bortfald af kompensationsordninger.
Gentoftes borgmester Hans Toft (K) får nu opbakning fra 10 borgmesterkolleger i hovedstaden til sit krav om, at kommunerne skal have frit lejde til at hæve skatten for at opveje tab på både udligningsreform og bortfald af kompensationsordninger. - Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Gentofte Kommune vedtager en ‘historisk’ skattestigning fra næste år og beklager samtidig, at kommunen er tvunget til stigningen på grund af udligningsreformen og den følgende ekstraregning.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Som NB-Økonomi skrev onsdag, er en ventet skattestigning på vej i Gentofte Kommune.

Læs også:
Minister sikrer ekstra skattelettelser for 38 mio. kr. - og afværger skattestigninger for over 100 mio. kr.

På byrådsmøde torsdag aften besluttede et bredt flertal at hæve skatten med 0.83%, så den fra 2021 bliver på 23,63%. Det var mindre end politikerne først frygtede, men det er den største skattestigning i landet for budget 2021.

Pressemeddelelse fra Gentofte Kommune:

Budget 2021 er vedtaget med en skattestigning på 0,83 til 23,63%, hvilket er mindre end frygtet. Forligspartierne kæmper fortsat for at nedbringe skattestigningen fra 2022 og frem. Torsdag aften vedtog kommunalbestyrelsen i Gentofte budgettet for 2021-2022. Bag det to-årige budget står Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Venstre og Socialistisk Folkeparti i Gentofte. Det er med forligspartiernes store beklagelse, at budgettet indeholder en historisk høj skattestigning, der er påtvunget kommunen som følge af den ekstra udligningsregning på mere end 500 millioner kr. om året.

Skatteprocenten bliver i 2021 på 23,63%.

Et flertal i Folketinget vedtog i juni en ny udligningslov, som sender en urimelig og ekstrem høj ekstraregning på over 500 millioner kroner til borgerne i Gentofte Kommune. 

Det er forligspartiernes klare holdning og beslutning, at borgere i kommunen ikke skal opleve serviceforringelser på grund af den urimelige og ugennemtænkte nye udligningsregning, som Folketinget i juni udskrev til borgerne i Gentofte Kommune. Det er samtidig afgørende for budgetpartierne, at kommunen fortsat har en langsigtet, sund og robust økonomi. Derfor hæves kommuneskatten til 23,63% i 2021 og – som konsekvens af udligningsreformen – til 24,00% i 2022, 24,17% i 2023, 24,34% i 2024 og 24,56% i 2025.

Gentofte Kommune er blandt de billigst administrerede kommuner i Danmark, men for at begrænse skattestigningen hos borgerne ønsker forligspartierne, at der gennemføres effektiviseringer på 40 mio. kr. inden for primært administration. Beløbet forventes nået via bl.a. fortsat arbejde med digitale løsninger, udbud og overholdelse af indkøbsordninger, formindsket sygefravær og optimering af kørsel. Forligspartierne har tillid til, at de løbende effektiviseringer fortsætter i de kommende år. Undgår skattesanktion – men kun i 2021 Oven i selve udligningsregningen står Gentofte Kommune også til at modtage yderligere og helt urimelige skattesanktioner samt ekstra udligningssanktioner, fordi kommunen er tvunget til at forhøje skatten for at betale de pålagte udligningsregninger.  Forligspartierne har igennem mange måneder kæmpet for at undgå disse yderligere ekstraregninger, og derfor er det med stort tilfredshed, at kommunen i 12. time (to dage før den udsatte budgetvedtagelse og fem dage efter den planlagte 2. behandling af budgettet) har fået tilsagn fra ministeriet om, at kommunen bliver fritaget for at betale ekstra skattesanktion i 2021. Alt andet havde også været absurd ud over alle grænser. Budgetforligspartierne kan – om end ikke med glæde – så dog med tilfredshed sige, at skatten i 2021 ikke tvinges i vejret med 1,24%, som først antaget, men med 0,83%, så skatten i 2021 stiger fra 22,80 til 23,63%.   Kampen ender dog ikke her. Med mindre folketinget besinder sig, venter der både ekstra skattesanktioner og ekstra udligningssanktioner fra 2022 og i årene frem. Derfor følger forligspartierne fortsat og meget tæt partierne på Christiansborg, hvor Det Konservative Folkeparti har fremsat to beslutningsforslag i Folketinget, der kan fritage Gentofte Kommune for både ekstra skattesanktioner og udligningssanktioner. Budgetforligspartierne vil derfor også fremover bruge alle relevante anledninger til at lægge pres på Christiansborg – og det gælder hvert år blandt andet ifm. finanslovsforhandlingerne, de kommende forhandlinger om økonomiaftalen mellem kommunerne og regeringen og i forbindelse med vores egne budgetvedtagelser.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her