Statsministeren: Lad os lave sundhedsreform næste år

Del artiklen:
Til Søren Pape Poulsens (K) store begejstring trak statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig en kanin op af hatten i de sene aftentimer under torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Ud af det blå åbnede hun nemlig for, at man vil forhandle en sundhedsreform allerede i 2021.
Til Søren Pape Poulsens (K) store begejstring trak statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig en kanin op af hatten i de sene aftentimer under torsdagens åbningsdebat i Folketinget. Ud af det blå åbnede hun nemlig for, at man vil forhandle en sundhedsreform allerede i 2021. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Statsministeren ændrede sent i aftes overraskende planen for en sundhedsreform. Nu er det planen, at den skal vedtages i 2021. Det kan betyde store ændringer for kommuner og regioner.

Af Arne Ullum, [email protected]
og Peter Risager, [email protected]

Statsminister Mette Frederiksen valgte sent i aftes overraskende at fremrykke den store sundhedsreform, som bliver afgørende for opgavefordelingen mellem regionerne og kommunerne i de næste mange år.

“Lad os lave en bred sundhedsaftale næste år her i Folketinget,” lød det pludseligt fra statsminister Mette Frederiksen under afslutningsdebatten sent i aftes.

Den store nyhed blev stik imod sædvane lanceret relativt spontant efter den konservative partileder Søren Pape rejste debatten om sundhedsreformen sent på aftenen.

“Jeg har forstået, at statsministeren og regeringen har en eller anden tavle der siger, at det skal vi først diskutere i 2022 eller 2023. Kunne vi overveje at rykke det lidt frem? For jeg tror altså ikke den går – at vente så længe,” lød det fra Søren Pape.

Så sent som ved KL’s Sundhedstopmøde i februar fastholdt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der først ville komme et udspil til sundhedsreform i slutningen af valgperioden. Siden er Mette Frederiksen kommet under stigende pres ikke mindst fra Danske Regioner og KL for at gennemføre en sundhedsreform hurtigere end regeringens hidtidige plan.

Statsministeren begrunder blandt andet fremrykningen med de positive erfaringer fra COVID-19.

“Vi kan jo se her under COVID-19 nogle meget, meget positive ting i vores sundhedsvæsen. Nemlig at vi har et sundhedsvæsen med en meget, meget høj faglighed, som også kan omstille sig utrolig hurtigt. Vi har alle sammen lært også sundhedsmæssigt meget i løbet af det her år. Men der er jo nogle uløste problemer. For eksempel har vi ikke læger nok i hele landet, for at tage et eksempel. Vi mangler stadigvæk at have det ordentlige samarbejde mellem det der sker i kommunen på ældreområdet, det der sker ved praktiserende læge og det der sker på sygehusene som et andet eksempel. Så ja – en bred sundhedsaftale næste år,” sagde Mette Frederiksen fra talestolen.

Går efter bred aftale

Mette Frederiksen lægger op til en bred sundhedsreform.

“Den bør være bred. For der kan komme – det sker jo – der kan komme et regeringsskifte, der kan ske alt muligt. Den skal være bred,” sagde statsministeren.

Søren Pape virkede helt paf over pludseligt at få så markant en indrømmelse sent på aftenen.

“Det er da tæt på at kunne blive dagens bedste nyhed, tænker jeg,” lød det fra en tydeligt overrasket Søren Pape.

NB-Økonomi arrangerer kursus for at klæde kommunerne på

De kommunale topfolk får en mulighed for at blive klædt på til de afgørende diskussioner om sundhedsreformen, når NB-Økonomi november arrangerer et to dages kursus i samarbejde med Nielsen Network.

Her vil en række topfolk med dyb indsigt i området give deres bud på de centrale områder i en sundhedsreform.

null


Læs mere om kurset
her.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her