BUPL: Den kommunale styring er et større problem end den statslige

Del artiklen:
Dagtilbud i Rebild og Helsingør bliver nu sat fri for statslig indblanding.
Dagtilbud i Rebild og Helsingør bliver nu sat fri for statslig indblanding. - Foto: Preben Madsen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Kommunerne Rebild og Helsingør fritages næste år for at overholde statslig regulering og lovgivning i dagtilbud. Men den kommunale styring er ofte et større problem end den statslige, mener fagforeningen BUPL.

Af Citathistorie fra andet medie,

De næste tre år skal I ikke overholde de love og regler, som staten har udstukket på dagtilbuds-området. Den besked fik kommunerne Rebild og Helsingør fra statsminister Mette Frederiksen (S) i søndags – og igen i åbningstalen til Folketinget.

Mens kommunerne jubler over deres nyvundne frihed, er der panderynker i BUPL, skriver fagforeningens medie Fagbladet Børn&Unge.

»Vi har ikke problemer med den statslige styring. Det er den kommunale styring, som ofte volder os problemer,« siger Liselotte Thomsen, formand for BUPL Nordjylland, til Fagbladet Børn&Unge.

Samme melding kommer fra BUPL Nordsjælland, der organiserer medlemmerne i Helsingør Kommune.

»De centrale rammer er egentlig ikke så snærende. Jeg synes for eksempel, at læreplanerne er en god ramme, så jeg er lidt nervøs for, om der i stedet kommer en masse kommunale regler,« siger formand Pernille Riis fra BUPL Nordsjælland til Fagbladet Børn&Unge.

BUPL’s næstformand på landsplan Birgitte Conradsen, deler de lokale formænds bekymring:

»Når jeg ikke løber rundt med hænderne over hovedet i begejstring over statsministerens udmelding, er det jo, fordi de mest snærende bånd som regel kommer fra kommunerne, for eksempel koncepter, kvalitetsrapporter, evalueringsrapporter og handleplaner,« siger Birgitte Conradsen.

Borgmester glæder sig over frihed

Borgmesteren i Rebild Kommune, Leon Sebbelin (R), glæder sig derimod til, at kommunen får større frihed.

»Selv i en lille kommune som vores er den gode løsning i institution Y ikke nødvendigvis egnet til institution X. Derfor kan vi i endnu højere grad komme til at arbejde med løsninger, der passer til det enkelte dagtilbud,« siger Leon Sebbelin til Fagbladet Børn&Unge.

I BUPL Nordjylland glæder formand Liselotte Thomsen sig over, at Rebilds borgmester vil styrke samarbejdet med lederne og pædagogerne. Hun understreger, at der lige netop i Rebild Kommune ikke er udfordringer med detailstyring:

»Her oplever vi, at kommunen har tillid til, at ledere og pædagoger ved, hvad de har med at gøre. Nu kontakter vi kommunen for at høre om planerne. Og vi vil arbejde for, at planerne tager udgangspunkt i den dagligdag, som lederne og pædagogerne oplever,« siger Liselotte Thomsen til Fagbladet Børn&Unge.

I BUPL-Nordsjælland håber formand Pernille Riis også, at politikerne vil inddrage fagpersoner i processen med at finde ud af, hvordan forsøget skal forløbe. 

Hvis det står til Gitte Kondrup (S), formand for børne- og uddannelsesudvalget i Helsingør, er inddragelse den oplagte vej at gå, når kommunen skal finde ud af, hvordan den bruger sin nyvundne frihed:

»Når vi taler om frisættelse, så skal vi også handle frisættende. Vi skal spørge lederne, de faglige organisationer og medarbejderne, hvad de ønsker, at vi sætter fri,« siger Gitte Kondrup.

At frikommunerne skal inddrage pædagogerne og lederne i stedet for at styre dem detaljeret, er også BUPL’s klare ønske. Det er nemlig langt fra sådan, at pædagogers og lederes virkelighed ser ud i dag, siger BUPL’s næstformand Birgitte Conradsen til Fagbladet Børn&Unge:

»Grundlæggende lider vi ikke under stram statsstyring. Til gengæld lider vi mange steder under kommunalbestyrelsernes iver efter at have fingrene helt nede i materien på institutionsniveau. Vores erfaring er faktisk, at den statslige styring på vores område langt hen ad vejen har været et bolværk mod kommunernes mere eller mindre kreative påhit.« 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her