Sosu’er, sygeplejersker og pædagoger i spil til bedre adgang til tidligere pension

Del artiklen:
(Arkiv)
(Arkiv) - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skal SU-betalt praktik tælle med i arbejdsår, så flere sygeplejersker kan få tidlig pension? Det forhandler regeringen nu med partierne om, fortæller kilder tæt på forhandlingsforløbet til NB-Beskæftigelse.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Socialdemokratiet har vurderet, at der i 2022 vil være 38.000 personer, der kan få tidlig pension med regeringens forslag. Det tal skal være højere, har både Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten krævet. Det ser nu ud til, at regeringen er bevægelig, siger en kilde tæt på forhandlingerne til NB-Beskæftigelse.

Konkret er regeringen gået ind i forhandlinger om at give social- og sundhedsmedarbejdere, sygeplejersker og pædagoger bedre muligheder for at få tidlig pension.

Mens regeringen står hårdt fast på, at der ikke kan ændres ved, hvor længe man skal have arbejdet for at gå tidligere på pension, så “er der andre måder at regne på,” siger en kilde.

Det kan for eksempel ske ved at inddrage praktikperioder på SU i optællingen af år med tilknytning til arbejdsmarkedet. Blandt andet sygeplejeelever får SU i praktiktiden.

Forleden foreslog DF, SF og Enhedslisten, at små selvstændige skulle have bedre muligheder for at få tidlig pension. Også det forslag indgår nu i forhandlingerne.

Læs også:
Aftale om tidlig pension kan ramme jobcentre på flere områder

Afgørende at flere kommer med

Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten kan sikre regeringen et flertal for tidlig pension. Det er vigtigt for de tre partier, at flere nedslidte bliver omfattet af regeringens forslag.

“For SF’s deltagelse i forliget er det helt afgørende, at flere skal med,” siger Karsten Hønge (SF).

“Vi skal have udvidet kredsen. Der er for få med,” siger Jette Gottlieb (EL).

Ifølge regeringens forslag skal man have haft tilknytning til arbejdsmarkedet i 42 år for at være berettiget til pensionen.

“Problemet er, at tidlig pension skal gøres op, når man er 61 år. Alle dem, der er startet som 20-årige – det kan være sosu’er, malere og murere – de kan jo være lige så nedslidt som alle andre,” siger Bent Bøgsted (DF).

“Vi har derfor en stor gruppe, der er nedslidte, der ikke kan få gavn af tidlig pension.”

DF har derfor også foreslået en forbedring af seniorpensionen som en del af pakken.

NB-Beskæftigelse har i dag en større dækning af den nærstående aftale om tidlig pension.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her