Minister sikrer fire kommuner mod stort milliontab

Del artiklen:
Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), var tirsdag til åbning i folketinget. Samme dag kunne regeringens lovkatalog afsløre, at ministeren vil sende en redningskrans til de selvbudgetterende kommuner.
Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), var tirsdag til åbning i folketinget. Samme dag kunne regeringens lovkatalog afsløre, at ministeren vil sende en redningskrans til de selvbudgetterende kommuner. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringens lovkatalog afslører, at Astrid Krag (S) vil give Aarhus, Silkeborg, Rødovre og Solrød Kommune mulighed for at bruge det statsgaranterede udskrivningsgrundlag i 2020, selvom de valgte selvbudgettering.

Af Peter Risager, [email protected]

Ifølge regeringens lovkatalog vil Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), give de kommuner, der valgte selvbudgettering for budget 2020, mulighed for at blive overført til statsgarantien.

Forslaget skyldes den ekstraordinære situation med COVID-19, som har skabt store usikkerheder for kommunernes indkomstgrundlag. Det er godt nyt for Aarhus, Rødovre, Silkeborg og Solrød Kommune.

De fire kommuner valgte at tage udgangspunkt i et selvbudgetteret udskrivningsgrundlag for 2020, fordi de mente, at deres vækst i indkomstskatterne ville overgå den, som Social- og Indenrigsministeriet havde beregnet sig til i det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

Det betyder normalt, at kommunerne dermed tager en risiko, hvor man kan beholde de ekstra skatteindtægter, men at man heller ikke bliver kompenseret for, hvis skatteindtægterne ender med at ligge under det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

Det statsgaranterede udskrivningsgrundlag betyder derimod, som navnet antyder, at staten garanterer kommunerne, at de får de skatteindtægter, som staten regner sig frem til at de vil have i det kommende år. Det betyder, at hvis kommunerne får en lavere skatteindtægt end forventet, så dækker staten den manglende indtægt. Hvis kommunerne derimod får en højere skatteindtægt end forventet, skal de aflevere det ekstra skatteprovenue til staten.

Kompensation trods risiko

Hvis forslaget fra social- og indenrigsministeren som forventet opnår et flertal i Folketinget, får de fire kommuner, der valgte selvbudgettering, mulighed for at omgøre deres budget til det statsgaranterede udskrivningsgrundlag, selvom de under budgetlægningen sidste år blev enige om, at de foretrak at tage en risiko.

Det betyder i praksis, at hvis de fire kommuner som følge af COVID-19 har et lavere udskrivningsgrundlag end forventet i 2020, vil staten dække den del af skatteprovenuet, der ligger under det, der blev beregnet i det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

I Rødovre Kommune har man allerede besluttet at takke ja til tilbuddet, inden forslaget overhovedet er blevet stillet i folketinget. Ifølge referatet fra et kommunalbestyrelsesmøde har kommunen regnet sig frem til, at det vil kunne forhindre et tab på 51,8 millioner kroner.

Opfølgning på økonomiaftalen

Lovforslaget er en opfølgning på økonomiaftalen mellem regeringen og KL fra maj, hvor der i et kort afsnit på side 6 står, at:

“I 2020 er der i forhold til indtægtssiden et forventet ekstraordinært tab for kommuner, der har
valgt selvbudgettering. Regeringen har tilkendegivet, at den på den baggrund vil søge Folketingets opbakning til, at kommuner der har selvbudgetteret i 2020 får mulighed for at omgøre deres beslutning og vælge at blive overført til statsgarantien for 2020 grundet den ekstraordinære situation med COVID-19.”

Det er nu i lovkataloget for det netop igangsatte folketingsår blevet til følgende planlagte lovforslag i Folketinget:

Ændring af lov om kommunal indkomstskat og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Ekstraordinær mulighed for at omgøre valg af selvbudgettering for 2020 grundet covid‐19).

Formålet med lovforslaget er i lyset af covid-19 at give kommuner, der for 2020 har valgt at budgettere med deres eget skøn for udskrivningsgrundlaget for kommunal indkomstskat med en dermed sammenhængende foreløbig beregning af tilskud og udligning, mulighed for ekstraordinært at omgøre deres beslutning og vælge at blive overført til statsgarantien. Lovforslaget følger op på et punkt i aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2021.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her