DF foreslår minimumsstandarder på ældreplejen under åbningsdebat

Del artiklen:
Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, i samtale med næstformand Morten Messerschmidt under folketingets åbningsdebat i dag. Fra talerstolen foreslog formanden minimumsnormeringer på ældreplejen.
Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, i samtale med næstformand Morten Messerschmidt under folketingets åbningsdebat i dag. Fra talerstolen foreslog formanden minimumsnormeringer på ældreplejen. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

‘Vil regeringen være med til at indføre minimumsstandarder på ældreområdet?,’ spurgte DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, fra Folketingets talestol under åbningsdebatten.

Af Peter Risager, [email protected]

Debatten om minimumsnormeringer i ældreplejen er officielt blevet taget med ind i det nye folketingsår. Således foreslog Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fra talerstolen, at man også i ældreplejen indfører landsdækkende minimumsstandarder.

“Vi har set, at regeringen i disse år har travlt med at indføre minimumsstandarder på børneområdet, og det kan jo være fint nok, men hvorfor så ikke også minimumsstandarder på ældreområdet?” spurgte han.

Minimumsnormeringerne i ældreplejen skal ifølge Thulesen Dahl sikre, at der ikke bliver skåret i plejen til ældre som følge af, at kommunerne skal bruge flere penge på at sikre minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

“Risikoen er jo, at minimumsstandarder på børneområdet – hvis kommunerne ikke føler sig fuldt kompenseret for det, de skal – så gennemføres ved, at man tager penge fra ældreområdet og putter over på børneområdet. Det duer ikke,” lød det fra Folketingets talestol.

Derfor spurgte han regeringen, om man vil være med til at indføre minimumsstandarder på ældreplejen. De efterfølgende spørgsmål fra Socialdemokratiets Casper Sand Kjær berørte ikke minimumsstandarder specifikt.

Han udnyttede i stedet muligheden til at forsøge at få Dansk Folkeparti med på regeringens planlagte ‘Velfærdslov’, som skal sikre, at kommunerne får tilført flere penge i takt med, at der bliver flere børn og ældre. En idé, Kristian Thulesen Dahl efterfølgende ikke var afvisende overfor.

Opstod på sommergruppemøde

Forslaget fra Kristian Thulesen Dahl er en opfølgning på det forslag, som Dansk Folkeparti første gang luftede på partiets sommergruppemøde for to måneder siden. Her talte partiet specifikt om minimumsnormeringer på ældreområdet, så det skulle sikres, at der var et bestemt minimumsantal af plejere til et bestemt antal ældre.

En tidligere opgørelse fra NB-Økonomi har vist, at det kan blive en dyr affære for især de fattige kommuner, hvis man indfører minimumsnormeringer på ældreplejen. Forslaget fik da også en hård medfart fra flere af landets borgmestre.

Læs også:
Mindstenormering på plejecentre vil give tab i hver anden kommune

Blandt andet sagde Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune, til NB-Økonomi, at det ville være “ren galimatias” at indføre minimumsnormeringer på ældreområdet. Han frygtede, minimumsnormeringer på ældreplejen blot vil flytte det samlede sparekrav i en kommune over på de få områder, hvor der ikke er mindstenormeringer eller lovkrav til ydelsen.

På talestolen i dag brugte Kristian Thulesen Dahl konsekvent ordet “minimumsstandarder” frem for “minimumsnormeringer” og det er derfor uvist, om det stadig er normeringer, Dansk Folkeparti taler om, eller om det nu i stedet er nogle generelle standarder, partiet vil have indført.
 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her