‘Vi skal som kommune træde til side og give institutionerne plads’

Del artiklen:
Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) glæder sig meget til at kappe daginstitutionernes bånd. Fotoet er fra indvielse af et LEGO-rum i efteråret 2019 i vuggestuen og børnehaven Nyrup.
Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) glæder sig meget til at kappe daginstitutionernes bånd. Fotoet er fra indvielse af et LEGO-rum i efteråret 2019 i vuggestuen og børnehaven Nyrup. - Foto: Helsingør Kommune

Nu skal daginstitutionernes slippes løs. Sådan lyder det fra borgmesteren i Helsingør, Benedikte Kiær (K). Hun er ‘kisteglad’ for, at Helsingør Kommune er kommet med i regeringens nye frikommuneforsøg.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Lederne på rådhuset i Helsingør kommer næste år til at give børnehaver og vuggestuer udstrakt frihed til at forvalte og sætte eget præg på pædagogikken. Det sker som led i et frikommuneforsøg, som statsminister Mette Frederiksen bebudede i sin åbningstale til Folketinget tirsdag.

Regeringen vil lade Helsingør og seks andre kommuner gennemføre forsøg over tre år på udvalgte velfærdsområder. I den nordsjællandske havneby er det daginstitutionerne, som bliver sat fri.

”Jeg er kisteglad for det her forsøg. Det er et kæmpe skulderklap og en tillidserklæring til os. Man tør godt tiltro os, at vi kan forvalte selv,” siger borgmester Benedikte Kiær (K) til NB-Kommune.

Hun mener, at der er en god grund til, at regeringen har udvalgt at lade netop Helsingør få forvaltningsfrihed i forhold til vuggestuer og børnehaver.

”Dagtilbudsområdet prioriterer vi i forvejen højt i Helsingør. Eksempelvis indfører vi næste år minimumsnormeringer i vores daginstitutioner,” siger Benedikte Kiær.

Der skal sættes mål!

Borgmesteren glæder sig meget til at få gang i forsøget.

“Vi har allerede udarbejdet en masterplan for daginstitutionerne i Helsingør, så vi er godt klædt på til det her forsøg,” siger Benedikte Kiær og fortsætter:

“Når den økonomiske ramme er på plads for forsøget i Helsingør, så fjerner vi så at sige alle felter fra spillepladen. Altså fjerner de ’felter’, som i dag handler om dokumentationskrav og detailstyring af pædagogikken. Vi skal som kommune træde til side og give institutionerne plads.”

En bærende tanke med forsøget er at undgå unødig bureaukrati og have fokus på at prøve nye veje af.

“Der skal sættes nogle få og enkelte mål, som vi kan måle på. Her i Helsingør kunne et mål være at se på, hvordan det går andelen af børn, som kan et ordentlig dansk, når de begynder i 0. klasse,” siger Benedikte Kiær. 

Hun fortæller, at “forældrebestyrelserne får nu en langt mere aktiv rolle, og de kan sammensættes anderledes.” Samtidig får institutionerne mulighed for at lave deres egne pædagogiske miljøer frem for at være styret af udefrakommende planer.

Om tidspunktet for startskuddet til forsøget i Helsingør siger borgmesteren:

“Jeg håber på, at vi kan komme i gang med det her forsøg i løbet af første halvår 2021. Forud skal det gennem Folketinget, og vi skal have lagt rammerne i Helsingør Kommune.”

Læs også:
Frikommuneforsøg er historisk vidtgående - kan ændre kommunestyre radikalt

Fakta: Syv kommuner får frihed på tre områder

Regeringen vil som et forsøg give syv kommuner fuldstændig frihed i tre år på et udvalgt velfærdsområde.
De syv kommuner er: Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.
De får mulighed for at fravige alle regler, lovgivning og dokumentationskrav på et udvalgt velfærdsområde hver. Det er områderne folkeskole, dagtilbud og ældre. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her