Kommunerne bruger fem procent mindre på anbringelser af børn

Del artiklen:

Kommunerne anbragte i 2019 næsten ti procent færre børn end i 2013, men de bruger til gengæld lidt flere penge pr. anbringelse, viser analyse.

Af Arne Ullum, [email protected]

De danske kommuner brugte i 2019 næsten fem procent færre penge på anbragte børn pr. 0-22 årig sammenlignet med 2013.

Faldet har især været drevet af, at der i løbet af perioden blev anbragt cirka 9,8 procent færre børn og unge, hvilket delvist opvejes af, at kommunerne bruger lidt flere penge på hver anbringelse.

Det viser en analyse fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkenhed.

Tallene lander midt i en central debat, hvor regeringen har krævet, at kommunerne anbringer flere børn udenfor hjemmet. Tallene her viser, at kommunerne har gjort det modsatte i de seneste seks år.

Artiklen fortsætter under kortet.

Analysen har ikke fundet nogen klar sammenhæng mellem kommuner, der har stigende og faldende udgifter og øvrige forhold.

Hvis man ser på, hvor mange penge en kommune i 2019 brugte til anbringelser målt i forhold til antallet af 0-22 årige, så er der en ifølge analysen en klar og ikke overraskende sammenhæng med sociale problemer.

“Analysen viser, at der er en stærk tendens til, at kommuner som ligger højt på det socioøkonomiske indeks, også har høje udgifter til anbringelsesområdet pr. 0-22 årig – og omvendt.” hedder det i analysen. “Det tyder således på, at en del af de store kommunale udgiftsforskelle på området skyldes variation i kommunernes rammevilkår.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her