Antal personer i seniorjob falder markant frem mod 2024

Del artiklen:
Allerede i 2017 krævede Michael Ziegler (K), formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune, at den særlige seniorjobordning skulle udfases.
Allerede i 2017 krævede Michael Ziegler (K), formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune, at den særlige seniorjobordning skulle udfases. - Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Den omstridte seniorjobordning er på vej til at udfase sig selv. I 2024 vil der kun være godt en tredjedel på seniorjob sammenlignet med i år.

Af Arne Ullum, [email protected]

Antallet af personer på den særlige seniorjobordning falder markant de kommende år. Alene det kommende år ventes antallet af seniorjobbere at falde fra 2000 i år til 1200, og i 2024 ventes antallet af falde til 700. Det fremgår af et svar til Folketingets finansudvalg.

Hvert seniorjob udløser i gennemsnit en offentlig udgift på 407.000 kroner, og dermed medfører faldet alene i 2021 et fald i udgifterne på cirka 325 millioner kroner. Seniorjobordningen er for personer, der opbruger dagpengeretten mindre end fem år før efterlønsalderen, og som er berettiget til efterløn. Ordningen giver den ledige ret til ansættelse i bopælskommunen til en overenskomstmæssig løn. Dermed falder antallet af seniorjobbere i takt med, at færre har ret til efterløn.

Ordningen har tidligere været meget omstridt, fordi udgifterne pr. ledig er meget høj og fordi især kommunerne har været utilfredse med, at de skulle opfinde jobs, som ikke blev varetaget af andre.

“Det er et problem, at man kan banke på hos rådhuset, og så har man retskrav på at få et job, uanset om man har kvalifikationer, vi kan bruge eller ej,” sagde Michael Ziegler (K), formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune i 2017.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen har spurgt om effekten, hvis man afskaffer ordningen helt fra 2021.

“Afskaffes seniorjobordningen som et regneeksempel i 2021, skønnes det med betydelig usikkerhed og fuldt indfaset, at medføre offentlige mindreudgifter i 2021 på
ca. 500 mio. kr. efter skat, tilbageløb og adfærd. På lang sigt skønnes en afskaffelse
af medføre offentlige mindreudgifter på 300 mio. kr. efter skat, tilbageløb og adfærd,” hedder det i svaret, hvor ministeriet fremhæver, at “der er tale om en ordning med en faldende tilgang.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her