Analyse: Sådan udvikler kommunernes serviceudgifter sig i 2021

Del artiklen:

Seks V-kommuner ligger langt under servicerammen i budgettet for 2021, mens alle S-kommuner ligger over rammen eller cirka på rammen. Få et overblik over serviceudgifterne i 47 af landets kommuner her.

Af Peter Risager, [email protected]

Mens nogen kommuner ligefrem skærer i servicen i 2021, giver andre kommuner serviceniveauet et ordentligt nøk opad. Særligt V-kommunerne har været ude med den store sparekniv, mens kommunerne med socialdemokratiske borgmestre holder sig nogenlunde på rammen.

Det viser en opgørelse af 47 kommuners serviceudgifter i budgetforliget for 2021, som NB-Økonomi har gennemført. I alt har 79 kommuner ifølge NB-Økonomis oplysninger indgået budgetforlig for 2021, men det er ud fra det tilgængelige budgetmateriale kun lykkes at udlede serviceudgifterne i 47 kommuner.

Opgørelsen giver ikke et entydigt geografisk billede af, hvilken kommunetype der udvider mest, og som det fremgår på kortet herunder, er både den største underskridelse og overskridelse i forhold til den tekniske serviceramme fra KL sket i kommuner udenfor de største byer (Viborg og Assens).

Der er dog en gruppe på de fem mest sydlige jyske kommuner, som har indgået budgetforlig, hvor serviceudgifterne ligger et stykke under den tekniske serviceramme fra KL. Med undtagelse af Sønderborg har de alle en V-borgmester.

Og netop partifarve ser da også ud til at være en afgørende faktor for, om kommunerne laver et sparsommeligt budget. Alle otte kommuner, som ligger mere end 200 kroner per indbygger under den tekniske serviceramme fra KL har en borgerlig borgmester. Seks af dem er V-ledede, en er Konservativ og en er ledet af den borgerlige lokalliste, nytGribskov.

Samtidig er S-kommunerne meget præcise i deres forøgede serviceudgifter, og følger overordnet deres andel af løftet i servicerammen på 1,5 milliarder. Dermed er det generelle billede fra S-kommunerne, at de udvider servicen med den ramme, de er blevet tildelt, og hverken sparer eller skruer voldsomt op for servicen.

Også de konservative kommuner følger overordnet set forøgelsen af servicerammen ganske pænt. Her har kun Helsingør lavet et forholdsvist sparsommeligt budget, hvor man ligger cirka 13,7 millioner under den tekniske serviceramme, svarende til 219 kroner per indbygger.

Se i artiklen her, hvem der har lavet de største under- og overskridelser af den tekniske serviceramme i budgetforligene for 2021. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her