Borgmestre skærer 300 millioner i anlæg og undgår sanktion

Del artiklen:
Der bliver bygget på livet løs i landets kommuner, efter regeringen valgte at ophæve kommunernes anlægsramme for 2020. Kommunerne tager den store byggelyst med ind i 2021, hvor de trods en forøgelse af anlægsrammen på 2,6 milliarder kun efter stort pres overholder anlægsrammen i budgetterne.
Der bliver bygget på livet løs i landets kommuner, efter regeringen valgte at ophæve kommunernes anlægsramme for 2020. Kommunerne tager den store byggelyst med ind i 2021, hvor de trods en forøgelse af anlægsrammen på 2,6 milliarder kun efter stort pres overholder anlægsrammen i budgetterne. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kommunerne vil samlet overholde anlægsrammen i 2021, erfarer NB-Kommune. Dermed undgår kommunerne en sanktion på op imod een milliard kroner.

Af Arne Ullum, [email protected]
og Peter Risager, [email protected]

Efter hårdt pres fra KL’s formandskab blev landets 98 borgmestre i formiddag enige om at skære de sidste cirka 300 millioner kroner af anlægsbudgetterne i 2021. Dermed overholder kommunerne den samlede anlægsramme på 21,6 milliarder kroner, og kommunerne undgår dermed en sanktion på op til en milliard kroner.

Kommunernes første indmelding pegede på en samlet overskridelse på een milliard kroner, og de første 22 budgetforlig, som NB-Økonomi har gennemgået, pegede også i retning af en samlet overskridelse.

Men NB-Kommune erfarer, at en række borgmestre med Københavns overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen valgte at skære i deres anlægsbudgetter for at få kabalen til at gå op. Frank Jensen var angiveligt under hårdt pres, fordi København havde vedtaget et anlægsbudget på næsten 7.000 kroner pr. indbygger.

Serviceramme faldt også på plads – men skat er et problem

Ifølge NB-Kommunens oplysninger lykkedes det også borgmestrene at skære de sidste knapt 150 millioner kroner af servicerammen, og dermed undgår kommunerne også sanktioner på det område.

Som du kan læse i særskilt artikel styrer kommunerne direkte mod en samlet skatteforhøjelse på næsten 300 millioner kroner, og det vil udløse en årlig sanktion af samme beløb. I det førte år rammer den især de kommuner, som sætter skatten op, men på den lange bane kommer den til at ramme alle landets kommuner i form af en årlig reduktion af bloktilskuddet på de knapt 300 millioner kroner.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her