Gentofte smadrer skatterammen – samlet sanktion bliver svær at undgå

Del artiklen:
Borgmesteren i Gentofte, Hans Toft (K), bliver næppe en populær mand, når borgmestrene i morgen mødes til den faseopdelte budgetlægning. Det ser nemlig ud til, at det bliver svært for kommunerne at undgå en samlet sanktion som følge af skattestigninger, efter Gentofte har indgået et budgetforlig, hvor man går langt over skatterammen.
Borgmesteren i Gentofte, Hans Toft (K), bliver næppe en populær mand, når borgmestrene i morgen mødes til den faseopdelte budgetlægning. Det ser nemlig ud til, at det bliver svært for kommunerne at undgå en samlet sanktion som følge af skattestigninger, efter Gentofte har indgået et budgetforlig, hvor man går langt over skatterammen. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med Gentoftes netop indgåede budgetforlig ser det ud til, at kommunerne under et ligger cirka en kvart milliard over rammen til skattestigninger. Dermed tyder det på, at en samlet sanktion er på vej.

Af Peter Risager, [email protected]

Med Gentoftes skattestigning på 305 millioner fra det netop indgåede budgetforlig er det praktisk talt umuligt at se, hvordan kommunerne kan undgå en samlet skattestigning som følge af udligningsreformen.

Det betyder, at alle kommuner sandsynligvis vil få en sanktion svarende til skattestigningen, som i de første år primært vil rammer kommunerne som hæver skatten udover den tildelte ramme til skatteforhøjelser, men som over fem år vil ende 100 procent som en kollektiv sanktion.

Læs også:
Sanktion truer kommuner på grund af skattestigninger efter udligningsreform

Lige peger de indgåede budgetforlig på en samlet skattestigninger for et sted mellem 650 og 700 millioner, mens der kun er givet en ramme til skatteforhøjelser for 430 millioner kroner.

Samtidig vil de samlede skattenedsættelser sandsynligvis ikke overstige de 430 millioner kroner, som der gives tilskud til fra Social- og Indenrigsministeriet. Selv hvis alle kommuner, der har søgt om skattenedsættelser, sænker skatten med det fulde beløb de har ansøgt om, vil skatten ikke sænkes mere end 570 millioner kroner.

Og allerede nu har flere kommuner i deres budgetforlig meldt ud, at de alligevel ikke sænker skatten, eller at de kun vil sænke skatten, hvis de får tilskud fra staten. Derfor vil kommuneskatten sandsynligvis stige under ét.

Læs også:
Forstå på fem minutter: Sådan fungerer spillet om skatterammen

Individuel sanktion bliver til kollektiv sanktion

Overskridelsen af rammen til skatteforhøjelser er ikke kun dårligt nyt for de kommuner, der planlægger at hæve skatten til næste år. Der er nemlig en kollektiv straf til alle kommuner, hvis der er en samlet stigning i kommuneskatten. 

Konkret betyder det, at hvis indkomstskattesatsen hæves udover skatterammen, får kommunen selv en sanktion på 75 pct. af provenuet det første år, 50 pct. de to næste og 25 pct. i det fjerde år. Den del af sanktionerne, som den enkelte kommune ikke betaler, skal betales kollektivt af kommunerne.

Derfor kan kommunerne fra 2025 kollektivt få nedsat det statslige tilskud med en kvart milliard, hvis det er det beløb, der ender med at blive samlede overskridelser for.

For Gentofte Kommune betyder skattestigningen på 158 millioner udover rammen en sanktion på 118 millioner i 2021, 79 millioner i 2022 og 2023, og 39,5 millioner i 2024. Derudover kommer den kollektive straf, hvor Gentofte Kommune – ligesom alle landets øvrige kommuner – skal betale sin andel. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her