KL om servicerammen: “Vi er slet, slet ikke i mål”

Del artiklen:
KL's cheføkonom Morten Mandøe afviser, at udfordringen med en samlet overskidelse af kommunernes serviceramme er løst.
KL's cheføkonom Morten Mandøe afviser, at udfordringen med en samlet overskidelse af kommunernes serviceramme er løst. "Vi er slet, slet ikke i mål," sier han. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Selvom de indgåede budgetaftaler nedtoner problemet med servicerammen, så advarer KL mod at tro, at faren for en samlet overskridelse og sanktioner er ovre.

Af NB Medier

Selvom de indgåede budgetaftaler nedtoner problemet med servicerammen, så advarer KL mod at tro, at faren for en samlet overskridelse og sanktioner er ovre.

“Vi er slet, slet ikke i mål.”

Så kontant lyder meldingen fra KL’s cheføkonom, da NB-Økonomi forelægger ham resultatet af 24 af de 27 indgåede budgetaftaler.

Tallene viser, som du kan læse her på NB-Økonomi, at de tidligere prognoser om en samlet overskridelse af servicerammen på næsten 350 millioner kroner formentligt er overdrevet, og at udfordringen nærmere ligger på 100-150 millioner kroner.

Cheføkonom ved KL, Morten Mandøe, vil ikke uddybe sin advarsel og slet ikke tale om enkeltkommuner.

Umiddelbart er cheføkonomens advarsel overraskende set i lyset af, at KL de seneste dage har sendt en mail til kommunerne, hvor man ifølge flere kommunale topfolk med indsigt i indholdet nedjusterer de tidligere prognoser om en samlet overskridelse på 350 millioner kroner.

NB-Økonomi har fået verificerede tal for servicerammen for 24 af de indgåede 27 budgetaftaler, og de viser, at kommunerne styrer mod en overskridelse på cirka 110 millioner kroner, hvis resten af aftalerne følger samme mønster.

Det her peger på større problem end ventet

Men det endelige tal kan komme til at afvige betydeligt, påpeger flere kilder. Det skyldes følgende forhold, som peger på en større overskridelse:

– Der er ingen af de store, socialdemokratiske kommuner med store udligningsgevinster på Sjælland udenfor hovedstaden, som har indgået budgetforlig. Baseret på offentlige udtalelser fra blandt andet borgmestrene i Køge, Slagelse og Næstved er der en betydelig frygt for, at budgetaftalerne i de kommuner ender med relativt store overskridelser af servicerammen.

– Blandt de 24 kommuner, som prognosen er baseret på, er de tre store Venstre-ledede kommuner Esbjerg, Vejle og Viborg, som samlet set har indgået ret sparsommelige budetaftaler. Mens Viborg og Esbjerg på trods af store udligningsgevinster end ikke brugere deres andel af servicerammen, så overskrider budgetaftalen i Vejle kun servicerammen med 10 millioner kroner trods massivt socialdemokratisk pres.

Læs også:
Krav om omfordeling af serviceramme bliver valgtema ved KV21 i Vejle

Frygten er derfor, at de sparsommelige kommuner er overrepræsenteret blandt de kommuner, som allerede har indgået budgetaftaler, og de dermed giver for positivt et billede af det endelige resultat. Dette billede styrkes af, at der blandt de tidlige budgetforlig er en overrepræsentation af Venstre-ledede kommuner.

Det her peger på mindre problem end ventet

Men der er også forhold, som peger på, at det endelige resultat bliver lavere end det, som fremgår af prognosen baseret på de første budetaftaler. Det drejer sig om:

– At de første budgetaftaler formentligt er indgået i kommuner, som havde nemt ved at finansiere deres udgifter. Tanken er, at serviceudgifterne vil være lavere i de kommuner, som mangler at indgå budetaftale.

– At en række af de kommuner, som har indgået budgetaftaler med højere serviceudgifter end den tekniske ramme eksplicit har skrevet, at de kan blive nødt til at skære i udgifterne for at sikre overholdelse af den samlede serviceramme.

Borgmestrene mødes den 23. september, og her ventes det at det store slag om serviceramme, skal udkæmpes.

Udover servicerammen peger de foreløbige tal på, at borgmestrene har svært ved at overholde reglen om, at kommunerne samlet set ikke må hæve skatten, ligesom anlægsbudgetterne foreløbigt er omkring 1,5 milliard kroner over det tilladte.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her