Kommuner med udligningsgevinster sprænger servicerammen

Del artiklen:
Hvis flere kommuner med udligningsgevinster indgår budgetforlig, som ligger over servicerammen, så bliver det mere end almindeligt svært for kommunerne at blive enige om fordelingen af servicerammen ved den faseopdelte budgetlægning i KL-huset.
Hvis flere kommuner med udligningsgevinster indgår budgetforlig, som ligger over servicerammen, så bliver det mere end almindeligt svært for kommunerne at blive enige om fordelingen af servicerammen ved den faseopdelte budgetlægning i KL-huset. - Foto: Pressefoto, KL

Alene Vejle, Assens, Odsherred og Norddjurs går med deres budgetforlig 90 millioner kroner over deres tekniske serviceramme. Det tyder på svære forhandlinger i den faseopdelte budgetlægning.

Af Peter Risager, [email protected]

Vejle, Assens, Odsherred og Norddjurs er blandt de kommuner, som vil omsætte en udligningsgevinst til bedre service i 2021. Derfor er de i budgetforliget kommet frem til, at de vil have en større andel af servicerammen, end KLs tekniske fremskrivning tilskriver dem.

Hvis det bliver en generel tendens i takt med at flere kommuner indgår budgetforlig, så betyder det, at kommunerne får mere end almindelig svært ved at få enderne til at mødes under den faseopdelte budgetlægning på borgmestermødet i KL-huset den 23. september.

De foreløbige budgetter peger dermed frem mod et opgør om servicerammen mellem vindere og tabere på udligningsreformen. Den strid var ventet, fordi partierne bag udligningsreformen løste den politiske knude om udligningsreformen ved at give kommunerne over seks milliarder i ekstra finansering uden at de løftede servicerammen. Striden om, hvem der måtte bruge de ekstra penge blev dermed overladt til borgmestrene.

Assens lægger op til de største forøgelse

Assens Kommune er den kommune, der umiddelbart lægger op til den klart største forøgelse af servicerammen på 55 millioner kroner over den tekniske fremskrivning fra KL. Her mener borgmester Søren Steen Andersen (V), at det er rimeligt, at kommunen får mulighed for at omsætte deres udligningsgevinst til bedre service:

“Vi har fået en udligningsreform, og derfor mener vi at det er rimeligt, at vi får lov til at bruge bare en andel af de penge – ellers var der jo ikke nogen grund til at lave en reform. Vi har ikke indbudgetteret alle pengene fra udligningsreformen, men blot en andel. Vi ligger med vores budgetforlig stadig under landsgennemsnittet på serviceudgifter.”

Også borgmesteren i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen (V), mener, at den primære årsag til Vejles umiddelbare overskridelse er, at de vil bruge noget af deres tildelte udligningsgevinst:

“Vi har i forhold til tidligere tiders praksis været ude at udfordre servicerammen en smule mere. Det har vi blandt andet fordi vi har fået 115 millioner i udligning, og en budgetforligskreds i byrådet har sagt, at vi skal yde en yderligere service til vores borgere,” siger han.

Vejle ligger i deres budgetforlig 10 millioner kroner over den tekniske tildeling af servicerammen fra KL. Men Jens Ejner Christensen stiller sig også kritisk over for den måde, rammerne fordeles på:

“Når man har lavet en udligningsreform, så undrer det mig at der ikke følger rammer med, som gør at kommunerne, som får flere penge rent faktisk får mulighed for at bruge dem,” siger han.  
Konkret fungerer tildelingen af rammer sådan, at KL kigger på, hvad kommunen havde af serviceudgifter sidste år, laver korrektioner på tallene såsom PL-regulering så de bliver tidssvarende, og derefter lægger kommunens andel af den forøgede servicerammen oveni, fordelt efter indbyggertal.

Borgmester: Servicerammen fordeles ikke på den rigtige måde

Søren Steen Andersen mener ikke det er den rigtige måde at gøre tingene op på:

“Alle har en opgave i helhedens navn, hvis man ligger over landsgennemsnittet – der ligger vi slet ikke. Vi plejer ikke engang at bruge den andel, vi beder om. Det er ikke os, der har noget, der skal afleveres. Hvorfor skulle vi aflevere noget, fordi andre har ligget langt over deres andel af servicerammen i mange år?”

På trods af, at nogen kommuner har lavet budgetforlig som overgår servicerammerne, er Jens Ejner Christensen optimistisk, når vi spørger, om kommunerne kan blive enige om en tildeling:
“Det har jeg ikke overblik over endnu, men jeg er sikker på, at vi nok skal få enderne til at mødes i forhandlingerne,” siger han.

Odsherred Kommune og Norddjurs Kommune ligger henholdvis 15 og 10 millioner kroner over den tekniske serviceramme. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her