Esbjerg holder skatten i ro trods ansøgning om skattenedsættelse

Del artiklen:
Esbjerg Kommune har, kort tid efter at have ansøgt om tilskud til skattenedsættelser for 39 millioner, indgået et budgetforlig for 2021, hvor man holder kommuneskatten i ro.
Esbjerg Kommune har, kort tid efter at have ansøgt om tilskud til skattenedsættelser for 39 millioner, indgået et budgetforlig for 2021, hvor man holder kommuneskatten i ro. - Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistorisk Arkiv

Esbjerg Kommune søgte for halvanden uge siden om tilskud til skattenedsættelse i 2021 for 39 millioner. Alligevel har man i det nyligt indgåede budgetforlig valgt en uændret udskrivningsprocent i 2021.

Af Peter Risager, [email protected]

Anført af borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), indgik byrådet i Esbjerg Kommune i fredags et forlig om kommunens budget for 2021, som indebærer, at man ikke sænker skatten i 2021.

Budgetforliget kommer efter kommunen for blot halvanden uge siden ansøgte Social- og Indenrigsministeriet om at få tilskud til en skattenedsættelse på 39 millioner, svarende til 0,2 procent af kommuneskatten.

Dermed åbner Esbjergs uændrede kommunalskat for debatten om de kommuner, der har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om tilskud til skattenedsættelser, men ikke har tænkt sig at gøre brug af den.

Det lægger et øget pres på Social- og Indenrigsministeriet for at åbne for en anden runde af ansøgninger om tilskud til skattenedsættelser, som borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V), fredag foreslog i en artikel i NB-Økonomi

En eventuel anden runde kan komme i spil, hvis flere kommuner vælger at gøre som Esbjerg og holder skatten i ro, selvom de har søgt om tilskud til skattenedsættelser. I så fald vil der i den anden ende stå flere kommuner, som ikke får opfyldt deres fulde ansøgning om tilskud til skattenedsættelser, fordi noget af rammen tildeles kommuner, som alligevel ikke benytter sig af den.

I alt blev der ansøgt om tilskud til skattenedsættelser for 570 millioner kroner, som er 140 millioner mere end puljen på 430 millioner kroner til formålet.

Desuden er en anden runde af ansøgninger også et redskab i værktøjskassen, som Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag (S), har sagt til NB-Økonomi, at hun overvejer at tage i brug til ansøgninger om restramme til skatteforhøjelser. 

Esbjerg Kommunes ansøgning om tilskud til en skattenedsættelse understreger desuden, at mange kommuner søger om så mange tilskud og ordninger som muligt, for at få øget manøvrerum ved kommunens budgetforhandlinger. 

Det til trods for, at det i sidste ende kan resultere i, at andre kommuner bliver dårligere stillet, fordi nogle har fået del i puljer, som de alligevel ikke udnytter.

Med budgetforliget har Esbjerg Kommune i 2021 fortsat en udskrivningsprocent på 25,8 procent, som ligger 0,85 procent over landsgennemsnittet. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her