Så mange elbiler er der i hver kommune

Del artiklen:

Der er markant forskel på, hvor mange elbiler, der kører rundt i de danske kommuner. Den største andel findes i kommunerne i hovedstadsområdet, mens yderkommunerne kun har meget få elbiler.

Af Peter Risager, [email protected]

Der er væsentlig forskel mellem kommunerne på, hvor mange elbiler der triller rundt på vejene. Således er det i Tårnby Kommune hele 5,13 procent af bilerne der er elbiler, mens det i Morsø blot er 0,27 procent.

Forskellen er interessant, fordi bilkomissionen – bedre kendt som Eldrup-komissionen – i går offentliggjorde deres rapport, hvor de har haft til opgave at komme med forslag til værktøjer, afgifter, tilskud osv., der skal tages i brug for at få flere elbiler på de danske veje, og dermed nedbringe Danmarks udledning af drivhusgasser.

I den sammenhæng viser forskellen mellem kommunerne, at der skal tages drastiske midler i brug i særligt yderkommunerne, hvis man skal have elbiler bredt ud over hele Danmark.

Meget af diskussionen siden bilkomissionen i går fremlagde deres rapport er gået på, at man kan risikere at ramme socialt skævt, hvis man indfører høje afgifter på benzin- og dieselbiler for at fremme salget af elbiler.

Den argumentation bliver yderligere underbygget af den kommunefordelte andel af elbiler. Her er det i de velhavende kommuner, hvor der er flest elbiler, med de nordsjællandske kommuner Gentofte, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Hørsholm som nogle af topscorerne. Dermed vil en afgift på benzin- og dieselbiler ramme væsentligt hårdere i Morsø, Lolland og Tønder end den vil i de nordsjællandske kommuner.

I alt viser tallene fra Danmarks Statistik, at den aktuelle bestanddel af elbiler skal 46-dobles, hvis man skal have en million elbiler på de danske veje. I dag er der nemlig kun 21.500 elbiler, svarende til 0,8 procent af det samlede antal biler.

Se i kortet her, hvor mange elbiler der er i hver kommune.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her