Syv mister helt særtilskud – tre kommer ind i ordning

Del artiklen:
Borgmester Steen Christiansen (S) i Albertslund kan glæde sig over, at kommunen får et særtilskud på 11 millioner kroner, tords en betydelig fremgang i indtægterne fra tilskud og udligning i 2021.
Borgmester Steen Christiansen (S) i Albertslund kan glæde sig over, at kommunen får et særtilskud på 11 millioner kroner, tords en betydelig fremgang i indtægterne fra tilskud og udligning i 2021. - Foto: Bjarke Maccarthy/Ritzau Scanpix

To kommuner ryger ud af særtilskudspulje trods meget lille udligningsgevinst, mens tre kommuner kommer ind trods betydelige udligningsgevinster. Se tallene for dem, som ryger ud og ind her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Syv kommuner røg i dag helt ud af puljen for særtilskud til vanskeligt stillede kommuner. Mens de fem har haft en gevinst på udligning og tilskud på over 700 kroner pr. indbygger fra 2020 til 2021 ud over det generelle løft til alle kommuner, så er billedet noget helt andet i Mariagerfjord og Odsherred.

Her har kommunerne kun haft en marginal fremgang i deres tilskud og udligning, men alligevel mister Odsherred et særtilskud på 10 mio. kr. og Mariagerfjord et tilskud på 11 millioner kroner sammenlignet med forrige år.

Det er særligt påfaldende, at de to kommuner ryger ud, fordi de tre kommuner, som kommer ind i puljen i år (Albertslund, Halsnæs og Ishøj) alle har haft en gevinst på udligning og tilskud på 1.000 kroner eller mere pr. indbygger, hvis man ser bort fra det generelle løft af kommunernes økonomi. Mest markant er det, at Albertslund kommer ind i puljen trods en vækst i udligning og tilskud, som er 2.523 kroner pr. indbygger efter korrektion for det generelle løft.

Fem af de kommune,  som ryger ud af puljen, har haft en pæn udligningsgevinst. Det drejer sig om Assens, Kerteminde, Struer, Svendborg og Aabenraa.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her