Stor forvirring: Vil Lyngby-Taarbæk hæve skatten med 19 millioner eller 53 millioner?

Del artiklen:
På grund af en teknisk fejl må Social- og Indenrigsministeriet her tilbagetrække sin udmelding fra i går om udligning.
På grund af en teknisk fejl må Social- og Indenrigsministeriet her tilbagetrække sin udmelding fra i går om udligning. - Foto: Caroline Ryberg Albæk

Ifølge tal fra Social- og Indenringsministeriet har Lyngby-Taarbæk ansøgt om at hæve skatten med 19 millioner i 2021. Ifølge kommunen selv har de søgt om 53 millioner. Tvivlen skyldes en tvetydig ansøgning.

Af Peter Risager, [email protected]

Det bragte stor undren hos Lyngby-Taarbæk Kommune, da NB-Økonomi ringede for at spørge ind til kommunens ansøgning til restrammen for skatteforhøjelser på 16 millioner kroner. Kommunen mente nemlig selv, at de havde søgt om 50,1 millioner fra restrammen.

Ikke desto mindre var det 16 millioner, som Social- og Indenrigsministeriet havde registreret fra Lyngby-Taarbæks ansøgning udover de garanterede 2,8 millioner fra den tildelte skatteramme. Dermed var de to parter enige om, at kommunen havde søgt om 2,8 millioner fra den tildelte ramme, og at kommunen havde søgt om 16 millioner udover rammen.

Men hos Lyngby-Taarbæk mente man, at man udover de beløb, også havde ansøgt om 34,1 millioner kroner i skattestigninger, svarende til det tab, man oplever på overgangsordninger til ældredata og udlændinges uddannelse.

Da NB-Økonomi efterfølgende ringede til Social- og Indenrigsministeriet for at undersøge, hvordan den tvivl kunne være opstået, var forvirringen også til at spore. Social- og Indenrigsministeriet vendte efterfølgende tilbage med svar hvor det klart fremgår, at man har opfattet ansøgningen til skatteforhøjelser som i alt 18,8 millioner:

”Lyngby-Taarbæk Kommune har indsendt en ansøgning, hvor det to steder fremgår, at kommunen ansøger om et konkret beløb. Det fremgår, at kommunen søger om at hæve skatten med 2,8 millioner, som er den tildelte skatteramme, og at kommunen tillige ansøger om 16 millioner. Som følge af en pressehenvendelse med spørgsmål til det ansøgte beløb, vil ministeriet dog tage kontakt til kommunen og bede kommunen præcisere, hvilke beløb kommunen ansøger om med det indsendte brev,” hedder i et svar fra ministeriet til NB-Økonomi.

Et kig på ansøgningen viser, at Lyngby-Taarbæk har skrevet, at de mister 34,1 millioner på udløbet af overgangsordningerne. Dog skriver de ikke eksplicit, at de vil lave en skattestigning svarende til det beløb.

Sanktionsfrie skattestigninger bliver endnu sværere

Selvom sagen umiddelbart ser ud til at blive afklaret mellem ministeriet og Lyngby-Taarbæk Kommune, så kan den give ubehagelige overraskelser i andre kommuner.

Hvis ministeriet accepterer, at Lyngby Taarbæk Kommune har søgt om 50,1 millioner fra den såkaldte restramme, så vil der samlet være ansøgninger for 282,6 millioner kroner, men da puljen kun er på 194 millioner, så vil de samlede afslag målt i millioner altså stige markant.

Dermed øger det også risikoen for, at nogen kommuner – inklusive Lyngby-Taarbæk selv – kan ende med at hæve skatten, selvom det medfører sanktioner fra staten.

Læs også:
Flere K-borgmestre overvejer skattestigninger med sanktioner

Hvis Lyngby-Taarbæks ansøgning om de 34,1 millioner ekstra ikke accepteres, er det i alt 248,5 millioner i skattestigninger, som Social- og Indenrigsministeriet har modtaget ansøgninger om.

Herunder kan du læse Lyngby-Taarbæks ansøgning til restrammen og selv vurdere, hvor meget de egentlig har ansøgt om at hæve skatten:

null

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her