Flere K-borgmestre overvejer skattestigninger med sanktioner

Del artiklen:
Sofia Osmani (K), borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, vil ikke udelukke, at kommunen gennemfører skattestigninger, selvom det kan medføre sanktioner. Borgerne i kommunen kan derfor risikere at skulle betale væsentligt højere skatter i 2021, fordi kommunen kun kan beholde 25 procent af det stigende skatteprovenue.
Sofia Osmani (K), borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, vil ikke udelukke, at kommunen gennemfører skattestigninger, selvom det kan medføre sanktioner. Borgerne i kommunen kan derfor risikere at skulle betale væsentligt højere skatter i 2021, fordi kommunen kun kan beholde 25 procent af det stigende skatteprovenue.

Tre konservative borgmestre åbner for, at man vil hæve skatten udover den tildelte skatteramme – også selvom man ikke får del i restrammen. Dermed kan der være dyre skattestigninger på vej til kommunerne.

Af Peter Risager, [email protected]

Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Vallensbæk overvejer alle at indføre skattestigninger i 2021, som langt overskrider den tildelte skatteramme. Derfor er de dybt afhængige af at få del i restrammen til skatteforhøjelser. Men selv hvis de ikke får del i rammen, vil alle tre kommuner se på at indføre skattestigninger trods de medfølgende sanktioner.

Derfor kan skattestigningerne risikere at blive meget dyre i de tre konservative kommuner, fordi de skal aflevere en stor del af det øgede skatteprovenue til staten. Konkret er lovgivningen sådan, at hvis kommunerne hæver skatten udover den tildelte skatteramme og eventuel andel af restrammen, skal kommunen betale 75 procent af det øgede skatteprovenue over skatterammen til staten.

Den resterende del af regningen 25 procent i det første år og på lang sigt alle 100 procent vil ramme alle kommuner i Danmark som en kollektiv straf.

Læs også:
Forstå på fem minutter: Sådan fungerer spillet om skatterammen

Borgmester i Lyngby-Taarbæk, Sofia Osmani (K) mener ikke det er rimeligt, at kommunerne først bliver straffet på udligningen, og derefter også bliver straffet for at finansiere deres tab:

“Hvis ikke vi får frit lejde, så bliver vi straffet flere gange. Først skal vi betale udligningen, så skal vi betale straf for at finansiere udligningen, og så skal vi betale overudligning af den ekstra skat, vi bliver nødt til at opkræve for at betale udligningen”, siger hun. 
Alligevel mener hun, at det kan blive nødvendigt at hæve skatten udover den tildelte ramme:

“Jeg vil ikke afvise, at vi kommer til at gennemføre skattestigninger med sanktioner, hvis ikke vi får frit lejde. Og der er det jo bare helt urimeligt, at vi bliver straffet tre gange.”

Samtidig kan hun ikke afvise, at man kan blive nødt til at inddrive væsentligt flere penge i skattestigninger end man egentlig har behov for, fordi en stor del af den ekstra indtægt ikke tilfalder kommunen selv.

Skatteramme svarer ikke til reelle tab

Hendes kollega og partifælle i Vallensbæk Kommune, Borgmester Henrik Rasmussen (K) mener også, at det kan blive nødvendigt at hæve skatten udover den tildelte ramme fra ministeriet. Han mener at det er et udtryk for, at de konservative kommuner ikke har fået tildelt en skatteramme, som svarer til deres tab på udligningen.

“Skatterammen siger ikke noget om vores udligning – ingen har spurgt hvad vores skatteramme er. Den afspejler ikke vores reelle tab, men viser kun regeringens beregnede tab,” – siger han. 

Derfor kan det også blive dyrt for borgerne i Vallensbæk, hvis ikke de får andel i restrammen til skattelettelser:

“Vi kan blive nødt til at hæve skatten med sanktioner, hvis vi vil undgå at give borgerne dårligere service”, siger Henrik Rasmussen.

Tidligere har også Gentofte med borgmester Hans Toft (K) i spidsen truet med meget høje skatteforhøjelser på op til 3,3 procent. Det ser ikke ud til at ende så vidt, men der er stadig en stor risiko for Gentofte-borgerne for, at de ikke får fuld glæde af den ekstra skattebetaling.

Gentofte vil i alt hæve skatten med 193 millioner kroner fra næste år – primært fordi man mister 160 millioner kroner fra overgangordningerne til udlændinges uddannelse. Fra frafaldet af den ordning mister Lyngby-Taarbæk 34,1 millioner, mens Vallensbæk taber 12,4 millioner. 

Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Vallensbæk har fået tildelt en garanteret skatteramme på henholdsvis 32,8 millioner, 2,8 millioner og 3,5 millioner. Hvor stor en andel de får af restrammen vil Social- og Indenrigsministeriet give svar på i starten af september måned. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her