Så meget flyttede de fejlagtige enhedsværdier på tværs af kommunerne

Del artiklen:

Se her, hvor meget de fejlbehæftede enhedsværdier i de aldersbestemte udgiftsbehov betød for hver kommunes udligningseffekt.

Af Peter Risager, [email protected]

Mange kommuner undrede sig, da de nye tal for tilskud og udligning i 2021 landede på deres skrivebord. Tallene indeholdt nemlig nogle alvorlige udsving i forhold til prognoserne fra Dataproces, og den forventede effekt af udligningsreformen.

Det viste sig, at Social- og Indenrigsministeriet havde lavet en alvorlig fejl i datagrundlaget for enhedsværdierne på de aldersbestemte udgiftsbehov, fordi man havde henført udgifter som drejede sig om ældre til udgifter på børneområdet.

Derfor blev enhedsværdierne i udgiftsbehovet til børn pumpet kunstigt højt op, mens enhedværdierne i udgiftsbehovet til gamle faldt voldsomt.

Betydningen af fejlen kan du se i kortet herunder. Artiklen fortsætter under kortet.

Det betød, som kortet antyder, at der blev flyttet i alt 767 millioner kroner fra kommuner med mange ældre til kommuner med mange børn. Det betyder i praksis, at der blev flyttet penge fra yderkommunerne til bykommunerne.

Dermed modvirkede fejlen den effekt, som den netop vedtagne udligningsreform ellers skulle have på det generelle udligningssystem – nemlig at flytte penge fra land til by.

Efter en større dækning i NB-Økonomi, valgte Social- og Indenrigsministeriet for første gang i historien at trække meddelelsen om tilskud og udligning tilbage, fordi man kunne se, at man havde begået en menneskelig fejl i indlæsningen af tallene.

Se i tabellen herunder, hvad den samlede effekt af de fejlbehæftede enhedsværdier var for hver kommune.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her