Kriterie for antal nomadebørn udvikler sig fortsat skævt

Del artiklen:
Børn skal flytte meget kortere for at passere en kommunegrænse, og derfor falder antallet af såkaldte nomadebørn mindre i de ikke sammenlagte kommuner end i de sammenlagte kommuner.
Børn skal flytte meget kortere for at passere en kommunegrænse, og derfor falder antallet af såkaldte nomadebørn mindre i de ikke sammenlagte kommuner end i de sammenlagte kommuner. - Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Regeringen afviste under udligningsforhandlinger, at kriterie for nomadebørn udvikler sig skævt. Nye data viser noget andet.

Af Arne Ullum, [email protected]

Det har i flere år vakt kritik, at antallet af såkaldte udsatte normadebørn opgøres skævt. Årsagen er, at et barn bliver nomadebarn, hvis det har flyttet over en kommunegrænse mere end tre gange i sin levetid.

Og det betyder ifølge kritikerne, at de ikke sammenlagte små kommuner omkring hovedstaden får kunstigt mange nomadebørn, mens de store sammenlagte kommuner får kunstigt få.

En opgørelse af data i udligningen for 2013 og 2020 har tidligere vist, at det har betydet et dramatisk fald i antallet af nomadebørn i de sammenlagte kommuner, mens de ikke sammenlagte kommuner kun har oplevet et mindre fald.

Læs også:
Så meget har kommunerne tabt og vundet på misvisende statistik

Regeringens afviste i et svar under udligningsforhandlingerne, at den antagelse fra korrekt. Men de nyeste tal fra udligningen i 2021 viser, at udviklingen fortsætter. Mens den gennemsnitlige vægtede andelen af nomadebørn blandt de 0-17 årige er steget faldet med 0,11 procent i de sammenlate kommuner, så er andelen kun faldet med 0,01 procent i de ikke sammenlagte kommuner.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her